Annons

4 000 har inte godkänt den nya hyran

Skåne I vintras strandade Fastighetsägarna Syd förhandlingarna med Hyresgästföreningen. I Skåne drabbades 29 000 hyresgäster och av dem har 4 000 inte accepterat hyreshöjningen.
Foto: Charlotte Strömwall

Den första januari direktaviserade Fastighetsägarna Syd den nya hyran och de hyresgäster som betalade accepterade därmed höjningen. Enligt Fastighetsägarna Syds vd, Susanne Rikardsson är det cirka 85 procent av hyresgästerna som har godkänt den nya hyran. Exakta siffror väntas komma i mitten av februari. De resterande 15 procenten har fortsatt att betala sin gamla hyra.

Vad händer nu?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

‒ Vår ambition är att hitta en annan lösning än att varje enskild individ ska behöva göra upp i hyresnämnden.

Innebär det att ni kommer att återuppta förhandlingarna med Hyresgästföreningen?

‒ Det vågar jag inte säga idag. Ett möjligt alternativ är medling. Det är vår absoluta ambition att hitta en lösning som innebär att vi inte gör upp med varje enskild hyresgäst i hyresnämnden. Det tar ofantligt mycket resurser.

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Om medlingen leder till en uppgörelse som är lägre än den hyreshöjning som direktaviserats kan de 85 procenten som godkänt hyreshöjningen kräva en sänkning?

‒ Jag kan dessvärre inte säga mycket mer idag, men uppenbart tycker flertalet av våra hyresgäster att det varit en rimlig hyreshöjning.

När påbörjas hyresförhandlingarna som gäller dem som inte godkänt er hyreshöjning?

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

‒ I mitten av februari får vi in statistik på exakt hur många som betalat in den nya hyran och hur många som fortsatt att betala den gamla. När vi fått en bättre överblick av situationen är det vår förhoppning att det inte ska dra i långbänk. Vi vill komma ifrån ovissheten både för fastighetsägarna och för hyresgästerna.

Annons

Fastighetsägarna Syd ville höja hyrorna mellan 1 till 1,21 procent i 20 kommuner i norra Skåne och i Malmö. Hyresgästföreningen gav ett motbud som låg mellan 0,37 till 0,55 procent, vilket Fastighetsägarna Syd ansåg vara alldeles för lågt varpå de strandade hyresförhandlingen.

 

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.