HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

4 000 har inte godkänt den nya hyran

Skåne I vintras strandade Fastighetsägarna Syd förhandlingarna med Hyresgästföreningen. I Skåne drabbades 29 000 hyresgäster och av dem har 4 000 inte accepterat hyreshöjningen.
Foto: Charlotte Strömwall

Den första januari direktaviserade Fastighetsägarna Syd den nya hyran och de hyresgäster som betalade accepterade därmed höjningen. Enligt Fastighetsägarna Syds vd, Susanne Rikardsson är det cirka 85 procent av hyresgästerna som har godkänt den nya hyran. Exakta siffror väntas komma i mitten av februari. De resterande 15 procenten har fortsatt att betala sin gamla hyra.

Vad händer nu?

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

‒ Vår ambition är att hitta en annan lösning än att varje enskild individ ska behöva göra upp i hyresnämnden.

Innebär det att ni kommer att återuppta förhandlingarna med Hyresgästföreningen?

‒ Det vågar jag inte säga idag. Ett möjligt alternativ är medling. Det är vår absoluta ambition att hitta en lösning som innebär att vi inte gör upp med varje enskild hyresgäst i hyresnämnden. Det tar ofantligt mycket resurser.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Om medlingen leder till en uppgörelse som är lägre än den hyreshöjning som direktaviserats kan de 85 procenten som godkänt hyreshöjningen kräva en sänkning?

‒ Jag kan dessvärre inte säga mycket mer idag, men uppenbart tycker flertalet av våra hyresgäster att det varit en rimlig hyreshöjning.

När påbörjas hyresförhandlingarna som gäller dem som inte godkänt er hyreshöjning?

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

‒ I mitten av februari får vi in statistik på exakt hur många som betalat in den nya hyran och hur många som fortsatt att betala den gamla. När vi fått en bättre överblick av situationen är det vår förhoppning att det inte ska dra i långbänk. Vi vill komma ifrån ovissheten både för fastighetsägarna och för hyresgästerna.

Annons

Fastighetsägarna Syd ville höja hyrorna mellan 1 till 1,21 procent i 20 kommuner i norra Skåne och i Malmö. Hyresgästföreningen gav ett motbud som låg mellan 0,37 till 0,55 procent, vilket Fastighetsägarna Syd ansåg vara alldeles för lågt varpå de strandade hyresförhandlingen.

 

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.