Annons

50 lampor in i sovrummet – nu anmäls värden

Sköndal Dålig belysning runt staden finns det gott om – men i Sköndal råder det motsatta problemet. Nu anmäler en hyresgäst sin värd för en ”osannolikt” stark belysning på fasaderna.
Foto: Roger Rosenlund
Alexander Elling framför grannhusets vägg av ljus, som lyser rakt in i hans vardagsrum och sovrum.

Kvällsmörkret sänker sig över Karin Larssons väg i Sköndal. Plötsligt, vid sextiden: Boff, slår drygt 50 kraftiga lampor igång på grannhuset och lyser rakt in i vardags- och sovrum. Slocknar gör de först när automatiken stänger av dem följande morgon. Alexander Elling är en av de hyresgäster som nu försöker få värden Newsec att göra något åt problemet. Han har samlat namn, skapat mailkedjor och satt upp lappar – alla grannar han fått tag på, utom en, har skrivit under på problemet.

– Jag föreslog att de skulle sätta in dimmers, sätta in svagare lampor eller ta bort så att bara taklamporna är tända. Men de säger att det inte finns några planer på åtgärder och hänvisar till att det finns krav på ett visst lumen av utrymningsskäl.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alexander Elling, som själv jobbar i byggbranschen, tror att det handlar om någon projektledare som gjort bort sig. Klagomålen kring belysning brukar vanligtvis vara de omvända, att belysningen är för dålig.

– Eller hur, det här är ju ett märkligt lyxproblem, säger Alexander Elling.

Och han får stöd i sin uppfattning att ljuskällorna inte är optimalt konstruerade. Christian Hollman är projektledare på Botkyrka kommun och har jobbat mycket med just ljuskällor i fastigheter och allmänna miljöer. När han ser Hem & Hyras bilder från Alexander Ellings vardagsrum reagerar han direkt:

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

– Men titta, plafonder på vägg! Så fel det bara kan vara! På loftgångar SKALL armaturerna sitta i tak, berättar Christian Hollman. Under sitt eget arbete har han och kollegorna utgått både från arbetsmiljöverkets riktlinjer för ljusmängd och tillverkares rekommendationer.

Annons

Men han berättar också att ämnet är knepigt eftersom det inte finns några riktigt sakkunniga.

– Jag har inte funnit någon sakkunnig i ämnet, trots omfattande mängd dialoger med arkitekter (även skolade ljusarkitekter), tillverkare, leverantörer, installatörer och säljare, där man tyvärr måste säga att kunskapsnivån generellt sett är mycket skral.

Läs också"Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

I grund och botten är dock teorin enkel, enligt Christian Hollman. För att inte blända skall armaturer inte placeras i huvudhöjd och lysa rakt i ansiktet på folk. Det handlar istället om att belysa det föremål som folk skall kunna se.

– Vi har lärt oss sedan neandertal-tiden att ljuset kommer uppifrån (ja, förutom vid romantiska solnedgångar osv, då vi kan sitta och stirra in i den ned (eller uppåtgående) solen, men i alla andra lägen skall ljuset komma uppifrån. Det minskar bländningsrisken, berättar Christian Hollman.

Hyresgästföreningen planerar nu att driva ärendet vidare i hyresnämnden som ett åtgärdsföreläggande om ingenting händer. Och det har det ännu inte gjort. Även miljöförvaltningen utreder ärendet och kräver nu värden på svar.

Annons

Fram till dess tvingas Alexander Elling att gå och lägga sig bakom sina specialbeställda mörkläggningsgardiner.

Marie Johansson Viitala på Newsec känner till klagomålen. Hon säger att Skanska som planerat och byggt husen håller på att utreda en lämplig åtgärd på problemet.

– Vi på Newsec, Skanska och fastighetsägaren KPA Pension är alla angelägna att hitta en lösning så snabbt som möjligt, skriver hon i ett svar till Hem & Hyra

 

Läs också Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år" Privata hyreshus i Fagersta kan tas över av kommunen Miljövänliga lampor ökade otryggheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.