Annons

83-årigt par slängdes ur kön – bostadsbolag DO-anmäls

Kävlinge Efter åtta år i kö slängdes 83-åriga Evert och Gertrud ut ur bostadskön. Orsak: De hade missat att göra rätt på bostadsbolagets webbsajt. Nu har sonen anmält bostadsbolaget i Kävlinge till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för åldersdiskriminering.
Foto: Privat/Gry Ellebjerg
Stefan Rydberg tycker att bostadsbolaget har bemött hans äldre föräldrar mycket kyligt.

När bostadsbolaget gjorde om systemet och krävde aktivitet från bostadssökande inom vissa tidsintervaller, gick det snett.
– Det var något som mina föräldrar inte förstod. Det är inte alltid så lätt för äldre att förstå saker som ”Logga in” och ”Mina sidor”. Det är helt klart en generationsfråga. Det är ju knappt man själv förstår den nya tekniken ibland, säger Stefan Rydberg.

Han har nu anmält det kommunala bostadsbolaget i Kävlinge, KKB till DO för åldersdiskriminering.
– Jag vill på detta sätt markera att jag inte tycker att detta är ok. Så här behandlar man inte sina kunder helt enkelt och i synnerhet inte två äldre människor som tror sig gjort allt rätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Evert och Gertrud Rydberg förstod att de hade slängts ur kön, försökte de få bolaget att förstå omständigheterna för att få tillbaka sin plats i kön. Bland annat gick de personligen till KKB:s kontor, men fick där kalla handen.
– Det var ett väldigt kallt bemötande. Vi har fått höra att de inte gör några undantag. ´Vem som varit glömsk och vem som bara struntat i att förlänga kan vi ju aldrig avgöra, vi har ingen möjlighet att göra undantag från denna policy, oavsett anledning´, skriver Eva Hansson, marknadschef på KKB Fastigheter AB. Detta trots att mamma och pappa personligen sökt upp henne för att förklara att ett misstag har skett, säger Stefan Rydberg.

Annons

KKB:s marknadschef Eva Hansson svarar på Hem&Hyras frågor via mejl och skriver att bolaget inte kan kommentera enskilda fall. Hon svarar generellt: ”Vi delar inte uppfattningen att vi diskriminerar någon kategori sökande, utan vi har samma regler och villkor för alla. Att göra enstaka undantag från regelverket skulle däremot kunna leda till godtyckliga bedömningar”.

På frågan om det finns någon förståelse för att man som 80+ har svårt för att uppdatera sig digitalt, svarar hon:
”Naturligtvis är inte alla människor – oavsett ålder – lika bra på att använda hemsidor och annat för att göra sina ärenden. Det finns personer i vår kö som ringer oss eller besöker oss regelbundet (vissa varje månad) för att bevaka sina intressen och kvarstå i kön”.

Läs ocksåAnmäler hyresvärd för åldersdiskriminering

I dag bor Evert och Gertrud Rydberg i ett 200 kvadratmeter stort hus i Löddeköpinge och vill hyra någonting mindre.
– Nu är det väl bara att bita i det sura äpplet. Helst vill de inte köpa, men kan tvingas till det nu. Detta är ju inte heller bra med tanke på att man pratar om att få igång flyttkedjor. Deras jättehus hade ju till exempel passat en barnfamilj bra, säger Stefan Rydberg.

Annons

Diskrimineringsombudsmannen DO, har ännu inte tagit ställning till om anmälan kommer att utredas.

Läs också Värdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.