HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

ABK:s hyror går upp med 1,5 procent i genomsnitt

Kristianstad Nu har Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad kommit överens om nästa års hyreshöjning. Höjning blir mellan 20 och 150 kronor i månaden.
Foto: Gry Ellebjerg

Den första januari nästa år höjs hyran för de 9000 lägenheter som ABK äger. De främsta orsakerna bakom höjningen är ökade taxor för el, vatten och ökade kostnader för sophantering. ABK har även gjort extra satsningar på säkerhet och trygghetsfrågor vilket ökat deras utgifter.

– Vi har haft en del incidenter med bland annat skjutningar i våra bostadsområden som lett till att vi har utökat olika säkerhetsinsatser. Vi har vakter som kör ut på våra områden för att skapa trygghet och vi har även installerat kameraövervakning, säger ABK:s vd, Henrik Strand, men han vill inte gå in på hur stora kostnader det rör sig om.

Läs ocksåHåbohus har ombildning på gång: "Vill erbjuda hyresgästerna en bostadsresa"

Ni yrkade på 2,47 procent men förhandlingen med Hyresgästföreningen landade på 1,5 procent. Får det några konsekvenser för hyresgästerna?

– Man får inte allt man vill ha i en förhandling. Vi är två parter som för en diskussion. En konsekvens kan bli att det kan påverka underhållsarbetet och nyproduktionen.

Hyrorna är differentierade vilket betyder att de räkans efter olika parametrar som standard och läge. Det betyder att lägenheter i samma fastighet kan få olika höjningar men ingen får en högre höjning än 150 kronor.

Läs ocksåMisstänkte olovlig piercing – kvinnan får behålla lägenheten efter värdens missar

Hyresgästföreningens förhandlare Pontus Wengsén är nöjd med uppgörelsen.

– ABK är ett bolag med ett långsiktigt tänkande som tar ansvar för sina hyresgäster. De investerar och bygger nytt såväl som underhåller befintligt bestånd. Uppgörelsen ger goda förutsättningar att fortsätta detta arbete, säger han i ett pressmeddelande.

I år höjdes hyran med 1,55 procent i genomsnitt. Det innebar en hyreshöjning mellan 30 och 145 kronor per månad. ABK är ett av landets 25 största kommunala bostadsbolag.

Läs ocksåSkånepolis om Tunna blå linjen: "Jag hade sagt ifrån"
Läs också Efter granskningen: Nu ifrågasätts Göteborgs jakt på felskrivna Samarbete kring adresser avslöjade storskaligt bidragsfusk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.