Agnetas hyra höjs med 15 600 kronor om året
Herregud, hur ska jag klara en hyreshöjning på 1 300 kronor i månaden?” tänker Agneta Berglund när hon läster brevet om sin nya hyra. Trots att hyreshöjningen sker successivt under ett år med 300 kronor var tredje månad är Agneta Berglund skeptisk.
– Det slutar ju aldrig. Utöver det här kommer den årliga hyreshöjningen. Det är inte värt pengarna. Jag kan lika gärna bo i hus till ett billigare pris, säger Agneta Berglund och börjar diska en kaffekopp i det rinnande vattnet.
– I jämförelse med vad Hörby kommun tar för likvärdiga lägenheter var våra hyror låga. Nu höjer vi hyran successivt under ett år så att hela ökningen inte kommer på en gång. Det är olyckligt att folk väljer att flytta men vi har kostnadsökningar att ta hänsyn till, säger Peter Strand.
– Annehem har jämfört sina lägenheter med vad kommunens lägenheter kostar och då blir det så här. Det är ett problem för oss. Vi kan inte säga till en fastighetsägare att hon eller han har för låga hyror. Därför måste vi ta förhandlingarna när de påkallas och göra det bästa av situationen, säger Rolf Persson.
– Det enda jag får ut av hyreshöjningen är att jag får bo kvar och det räcker inte. Jag vill göra annat i mitt liv än att betala för att bo.
I Sverige är det kommunernas hyresnivå som avgör hyrorna för de privata fastighetsägarna. • Hyr du privat måste lägenheten jämföras med en likadan som ägs av kommunen. Läge, byggår och standard ska vara samma. • Om du vill veta hyran hos kommunen kontakta din kommun eller Hyresgästföreningen. • Hyr du av kommunen och är osäker på om din hyra är rätt? Kontakta Hyresgästföreningen. Källa: Hyresgästföreningen