Annons

Agnetas hyra höjs med 15 600 kronor om året

Hörby Förra hösten flyttade Agneta Berglund med sin dotter till en trea på 85 kvadratmeter i centrala Hörby. När huset fick en ny ägare höjdes hyran från 5 300 till 6 600 i månaden. – Jag trivs med lägenheten men nu har jag inte råd att bo kvar. Hade jag vetat att hyran skulle höjas hade jag aldrig flyttat hit, säger Agneta Berglund.

​Herregud, hur ska jag klara en hyreshöjning på 1 300 kronor i månaden?” tänker Agneta Berglund när hon läster brevet om sin nya hyra. Trots att hyreshöjningen sker successivt under ett år med 300 kronor var tredje månad är Agneta Berglund skeptisk.

– Det slutar ju aldrig. Utöver det här kommer den årliga hyreshöjningen. Det är inte värt pengarna. Jag kan lika gärna bo i hus till ett billigare pris, säger Agneta Berglund och börjar diska en kaffekopp i det rinnande vattnet.  

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Det var i somras som Annehems Fastighets AB köpte 14 fastigheter i Hörby. Kort därpå yrkade bolaget på hyreshöjningar. Enligt fastighetsbolagets vd, Peter Strand, beror höjningen på att hyrorna var för lågt satta.

– I jämförelse med vad Hörby kommun tar för likvärdiga lägenheter var våra hyror låga. Nu höjer vi hyran successivt under ett år så att hela ökningen inte kommer på en gång. Det är olyckligt att folk väljer att flytta men vi har kostnadsökningar att ta hänsyn till, säger Peter Strand.

Annons
Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Rolf Persson är det vanligt att nya hyresvärdar ser över sina hyror.
– Annehem har jämfört sina lägenheter med vad kommunens lägenheter kostar och då blir det så här. Det är ett problem för oss. Vi kan inte säga till en fastighetsägare att hon eller han har för låga hyror. Därför måste vi ta förhandlingarna när de påkallas och göra det bästa av situationen, säger Rolf Persson.
Kvällsdisken är klar. Agneta Berglund hade tänkt att hon skulle bo kvar länge i sin lägenhet men den första januari flyttar hon.
– Det enda jag får ut av hyreshöjningen är att jag får bo kvar och det räcker inte. Jag vill göra annat i mitt liv än att betala för att bo.

Fakta: Så vet du att din hyra är rätt


I Sverige är det kommunernas hyresnivå som avgör hyrorna för de privata fastighetsägarna. • Hyr du privat måste lägenheten jämföras med en likadan som ägs av kommunen. Läge, byggår och standard ska vara samma.             • Om du vill veta hyran hos kommunen kontakta din kommun eller Hyresgästföreningen. • Hyr du av kommunen och är osäker på om din hyra är rätt? Kontakta Hyresgästföreningen.             Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Per krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd" Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.