Annons

Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Göteborg Den äldre mannen trängde sig in i grannarnas lägenhet och tog strypgrepp på dotterns pojkvän. Hyresnämnden beslöt att han skulle få bo kvar, trots att han dömts för misshandel. Nu har hovrätten rivit upp beslutet. Mannen sägs upp.
Foto: Polisen
Den kvinnliga hyresgästen, hennes dotter och dotterns pojkvän fick alla olika blessyrer efter tumultet med den äldre mannen. Han dömdes senare för misshandel av pojkvännen.

Det var i december 2021 som det knackade på dörren till en kvinna och hennes vuxna dotter på Hisingen i Göteborg. Snabbt övergick knackningarna till bankningar. Utanför stod en äldre man bosatt ett par våningar högre upp i huset.

Eftersom kvinnorna kände igen honom som ”en som brukar vara lite tokig” ville de först inte öppna. Men dotterns pojkvän, som var på besök, öppnade till sist ändå dörren och frågade vad mannen ville.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen svarade bara ”Vem fan är du?” och försökte tvinga upp dörren. Samtidigt tog han strypgrepp med sin andra hand om pojkvännens hals.

Hörs på larmsamtalet

Tumult utbröt när pojkvännen, dottern och hennes mamma tillsammans bände loss mannens fingrar och tryckte ut honom. På samtalet till larmcentralen hörs mannens bankningar på dörren fortfarande i bakgrunden.

Mannen, som är i 70-årsåldern, har efteråt inte kunnat ge något annat skäl till sitt beteende än att han stört sig på ljudet från grannarnas hund. Han har senare dömts till villkorlig dom för misshandel av pojkvännen i både tingsrätt och hovrätt.

Annons
Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Efter händelsen har kvinnorna varit rädda för mannen. Det har även inträffat en ytterligare incident då mannen skrek efter dottern när hon var ute med hunden. Andra grannar fick hålla tillbaka honom.

Hyresnämnden sade nej

Hyresvärden skickade en uppsägning till mannen i samband med att han åtalades i tingsrätten. Men hyresnämnden avslog värdens begäran och beslöt att mannen skulle få bo kvar.

Hyresnämnden pekade på att mannen är över 70 år gammal och har nedsatt hälsa. Frivården bedömer inte att han riskerar att återfalla i brottslighet. Attacken mot dotterns pojkvän är att betrakta som en engångshändelse.

Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Men värden överklagade till Svea hovrätt, som gör en annan bedömning och river upp hyresnämndens beslut.

Annons

”Allvarligt angrepp”

Hovrätten anser att även om själva misshandeln drabbade en person som inte bor i huset, så är det ett allvarligt angrepp som skett i anslutning till kvinnornas bostad. Det har påverkat deras boendemiljö på ett sätt som är att jämföra med en särskilt allvarlig störning.

Detta väger tyngre än mannens behov av en bostad. Mannen sägs upp och har nu flyttat från huset.

Läs också Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.