Annons

Äldre man tog strypgrepp på grannens besökare – får bo kvar

Göteborg Plötsligt bankade det på dörren hos kvinnan och hennes vuxna dotter. När dotterns pojkvän öppnade stod en äldre granne utanför. Helt oprovocerat gick mannen till attack och försökte strypa pojkvännen. Men trots att han senare dömts för misshandel får han behålla hyreskontraktet.
Foto: Polisen
Den kvinnliga hyresgästen, hennes dotter och dotterns pojkvän fick alla olika blessyrer efter tumultet med den äldre mannen. Han dömdes senare för misshandel av pojkvännen.

December 2021, kväll i ett bostadsområde i Göteborg.

En kvinnlig hyresgäst och hennes vuxna dotter har dotterns pojkvän på besök när det knackar på dörren. Den urkopplade ringklockan börjar också röra sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Snabbt övergår knackningarna till bankningar och någon börjar rycka i dörrhandtaget.

Genom tittögat ser kvinnan en man i dryga 70-årsåldern som bor två våningar ovanför henne. Kvinnan och hennes dotter känner igen honom som en person som ”brukar vara lite tokig ibland” och vill först inte öppna.

Men eftersom de blir oroliga att han kanske behöver hjälp så går dottern och pojkvännen till dörren. Bakom dem står kvinnan och hennes hund.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Pojkvännen öppnar dörren och säger ”Ursäkta, vad vill du?”.

Mannen svarar bara ”Vem fan är du?!” och tar ett steg fram för att tränga sig in. Med sin ena hand tar han strypgrepp om pojkvännens hals, med den andra handen försöker han tvinga upp dörren.

”Verkligen våldsam”

Tumult utbryter. Pojkvännen säger i polisförhör att han inte vill slå tillbaka eftersom mannen är gammal. I stället försöker han bara få bort hans hand.

”Men han var verkligen våldsam, så min tjej och hennes mamma blev jätterädda att han skulle döda mig”, berättar pojkvännen.

Annons

De båda kvinnorna hjälper till att slita bort mannen och trycka igen dörren. Sedan ringer dottern 112.

Larmoperatören kan höra våldsamma bankningar i bakgrunden under samtalet, när grannen fortsätter att hamra på ytterdörren. Dottern verkar mycket rädd och uppriven och ber polisen komma fort.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

När en polispatrull kommer till platsen sitter mannen i hissen.

Oroade sig för hunden

Senare berättar mannen för störningsjouren att han gick ner två våningar eftersom han hörde grannens hund. Han irriterar sig på hundens ljud, men är samtidigt orolig för den. Han tänkte också att det kunde ha hänt människorna något så hunden var ensam. Nu är han ledsen att det ”blev dumt” och vill bli vän med kvinnan och dottern igen.

Efter händelsen har kvinnorna varit rädda för mannen. En vecka senare knackade han på deras dörr igen, enligt egen utsago för att han ville prata och reda upp saken. Men då ringde kvinnorna störningsjouren.

I april 2022 satt mannen i hyreshusets entré och gav intryck av att vara berusad. Kvinnorna vågade inte gå förbi utan ringde polis och störningsjour.

Grannar fick ingripa

I maj var dottern ute med hunden när mannen började följa efter henne. Medan hon filmade honom med mobilen skrek han ”vem fan ska du filma ditt förbannade jävla svin”, ”jävla smuts” och ”du är satan, satan”. Andra grannar fick ingripa och dra bort honom.

Men mannen menar att han blev irriterad just för att dottern gick förbi och filmade honom.

Annons

Under sensommaren dömdes mannen för misshandeln av dotterns pojkvän. Straffet blev villkorlig dom och böter. Mannen har dock överklagat. Han hävdar att dottern och pojkvännen attackerat honom och att han bara försvarat sig.

Hyresnämnden säger nej

Den kommunala hyresvärden skickade en uppsägning till mannen redan i samband med att åtalet kom. Men hyresnämnden i Göteborg säger nej till uppsägning.

Hyresnämnden pekar på att mannen är över 70 år gammal och har nedsatt hälsa. Frivården bedömer inte att han riskerar att återfalla i brottslighet, och efter återbesöket hos kvinnorna i slutet av 2021 så har han inte varit där och knackat på igen.

Hyresnämnden menar att attacken mot dotterns pojkvän är att betrakta som en engångshändelse. Därför finns det inte skäl att säga upp hyreskontraktet.

Hyresnämnden väger även in vittnesmål från andra hyresgäster om att mannen är en skötsam och vänlig granne, som är allmänt uppskattad i huset.

Beslutet har överklagats av hyresvärden.

Läs också Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.