Annons

Alla batterier ska samlas in

Nyheter Vid årsskiftet övertog producenterna ansvaret för batterier ska samlas in. För konsumenterna kan det på sikt innebära att det blir lättare att hitta insamlingsplatser.​
I dag finns det omkring 11 000 batteriholkar där man kan slänga sina uttjänta batterier. De har varken blivit fler eller färre sedan producenterna vid årsskiftet tog över ansvaret från kommunerna.
– I ett första skede har vi sagt att batteriåtervinningarna ska finnas på samma ställen som förut. Vi har diskuterat hur vi ska göra i framtiden. Att ha insamling i butiker i större utsträckning än i dag kan vara ett alternativ. Eller att fler än i dag som bor i lägenhet kan lämna batterier vid källsorteringen, mycket enklare än så kan det ju inte bli, säger Karin Lindskog, informatör på Avfall Sverige, som är en branschorganisation för avfallshantering och återvinning.
 
I ett längre perspektiv kan det innebära att det blir fler insamlingsplatser. Att ha dem i butikerna är dock inte helt enkelt eftersom de inte har någon skyldighet att ha batteriinsamling, så länge de inte själva producerar batterier.  
Enligt Naturvårdsverket uppskattning samlas i dag omkring 65-70 procent av alla batterier in. Regeringens mål är att tre av fyra små batterier samlas in år 2016.
Sedan årsskiftet är det även lag på att alla typer av batterier utom kvicksilverbatterier ska återvinnas. Tidigare var det bara kadmium- och blybatterier som omfattades av lagstiftningen.
 

Annons
Annons
Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.