Alla förlorare på försenade hyreshöjningar
Sollentunahem är ett exempel. Bolaget yrkade redan i november i fjol på en hyreshöjning med sex procent. Hyresgästföreningen tyckte att det var alldeles för högt och parterna kunde inte komma överens.
De begärde då medling hos de centrala parterna. Göran Svensson från Hyresgästföreningen Riksförbundet och Roland Sernlind från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, har fått cirka 20 sådana ärenden i år.
– Vi försöker hitta ett medlingsbud och utifrån det ska de lokala parterna förhandla klart. Vi kan föreslå en procentuell höjning, men de måste sedan komma överens om till exempel fördelning och tidpunkt för hyreshöjningen, säger Göran Svensson.
Även detta kan vara svårt och ju längre tid som går, desto svårare blir det att hitta en bra lösning för hyresgästerna, tycker han.
– Antingen blir det en stor summa för hyresgästerna att betala retroaktivt från den 1 januari, eller så kan det bli en högre höjning från ett senare datum. Men har man gått med på en högre nivå så är det ofta svårt att ta tillbaka den senare.
Den frågan har diskuterats i Sollentuna, bekräftar Gabriella Eriksson, förhandlare på Hyresgästföreningen Region Stockholm.
– Vår inställning är att det är bättre att ta höjningen från den första januari även om det blir mycket att betala retroaktivt. Då riskerar man i alla fall inte att hyresnivån höjs för all framtid.
Roland Sernlind på Sabo håller med om att den är en liten fördel för bolagen om nivån höjs mer, men senare.
– Men egentligen är båda parter förlorare på att det drar ut på tiden. Det blir administrativt krångligt och svårt att förklara. Om höjningen ska tas ut retroaktivt riskerar bolagen också att förlora en del intäkter från hyresgäster som har hunnit flytta under tiden, säger han.
Om varken de lokala parterna eller medlarna hittar någon lösning kan Hyresmarknadskommittén, HMK, kopplas in.
Även den består av representanter från Sabo och Hyresgästföreningen och hittills i år har man haft tre ärenden. I allmänhet följer de lokala parterna HMK:s förslag, men om parterna inte alls kan komma överens, kan hyrorna till slut avgöras i hyresnämnden, som är en slags domstol.
– Men det vill vi undvika. Då förlorar hela förhandlingssystemet sin legitimitet, säger Pär Svanberg, Hyresgästföreningens förhandlingschef.
För Sollentunahem är det nu på väg att lösa sig. Förutom summor och tidpunkt för höjningen har man diskuterat om höjningen ska tas ut i kronor eller i procent och vara olika för lägenheter med olika lägen, byggår, med mera.
– Vi är mycket nära varandra nu. Det blir offentligt på måndag, säger Gabriella Eriksson.
Privatvärdar förhandlar efter de kommunala bolagen och de flesta höjer hyran 1 april varje år.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.