Annons

”Allmännyttan såldes för billigt”

Nyheter ​Stockholms skattebetalare har gått miste om över tre miljarder kronor när kommunala hyresrätter sålts till bostadsrättföreningar. Det visar en uppsats från Uppsala universitet.
Studenterna Gabrielle Larsson och Ingel Petré vid Uppsala universitet har gått igenom samtliga ombildningar som ägt rum i Stockholm under perioderna 1998 – 2002 och 2006 -2010.
De har granskat ombildningspriserna för de kommunala bostadsbolagen och jämfört dem med hur mycket privata fastighetsägare fått för sina hyreshus.
 
Resultatet är att stadens bostadsbolag tagit ut lägre priser än de privata värdarna. I snitt skiljer det 1 600 kronor per kvadratmeter i pris, enligt uppsatsen.
 
Omräknat till dagens penningvärde betyder det att staden, och dess invånare, gått miste om 3,2 miljarder kronor i intäkter.
Joakim Larsson(M) är borgarråd i Stockholm med ansvar stadens försäljningar av hyresrätter till bostadsrättsföreningar.
 
Han har inte läst uppsatsen och kan därför inte kommentera de konkreta uppgifterna. Men han avvisar kritiken med argumentet att staden anlitar ett oberoende värderingsbolag för att prissätta fastigheterna.
 
– Staden har givetvis inget intresse av att sälja fastigheterna för billigt, säger Joakim Larsson.
 
Ladda ner uppsatsen här.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.