Annons

Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – ”nästan 10 000 kronor på ett år”

Örebro Trots låga inkomster och höga hyror missar två av tre studenter att söka bostadsbidrag. Det visar Hem & Hyras unika granskning.  Studenterna Frida och Gustav Marklund vågade söka bidraget först när dottern Hedvig kom.
Foto: Anna Rytterbrant
För att våga söka bostadsbidrag har Hedvigs föräldrar, Frida och Gustav Marklund, fyllt i en högre inkomst än de tror att de kommer att tjäna. Det minskar återbetalningsrisken och kan i stället göra att de får en extra utbetalning av bostadsbidraget senare.

Frida och Gustav Marklund är som studenter är mest – men ändå inte. De hankar sig fram på CSN och ströjobb. Som de flesta. Men det som gör dem lite ovanliga är att de bor i kollektiv, har dottern Hedvig och dessutom: bostadsbidrag. För trots att studenter har lite pengar att röra sig med och boendekostnaden oftast är hög drar sig många för att söka bostadsbidrag.

Trots att Frida och Gustav pluggat i flera år och kunde ha sökt tidigare var det först med Hedvigs påverkan av inkomster och utgifter som de bestämde sig för att söka.
– Det kändes avlägset och omständligt innan. Det var inget vi tänkte på som ett bra alternativ, säger Gustav.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dåligt och krångligt

Det som gjorde att de drog sig för att söka bostadsbidrag tidigare var att det tar tid, är svårt att beräkna och att risken för återbetalning och skuldsättning är hög.
– Vi har haft olika tillfälliga uppdrag och sommarjobb. Hur mycket det blir vet man inte alls när man söker, säger Frida.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, håller helt med om att bostadsbidraget fungerar dåligt och är krångligt utformat. Den uppfattningen delas även av myndigheter som Riksrevisionen och Försäkringskassan.

Att de sökande måste uppskatta sin inkomst i förväg leder till att cirka var tredje person blir återbetalningsskyldig. Det i sin tur gör att många studenter – liksom barnfamiljer och ungdomar i allmänhet – struntar i att söka de här pengarna.
– Vi har en lagstiftning som riskerar att sätta människor i skuld, vilket vi har försökt lyfta fram på många sätt. Och det är ett av våra stora mål, att de som får bidraget inte ska hamna i skuld, säger Jenny Cederborg som är chef på Försäkringskassans avdelning för barn och familj.

Läs ocksåFlera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har i flera år gjort en enkätundersökning om hur många studenter som har bostadsbidrag. Den senaste enkäten visar att 2017 hade endast fem procent av landets studenter bidraget.

Hem & Hyra har gjort en annan typ av undersökning, där vi bad SCB att göra en slagning i sina register utifrån en typstudent (se faktarutan). En sådan undersökning har inte gjorts förut.

Den unika granskningen visar på helt andra siffror än CSN:s. Mer än var tredje student, 35 procent, som hade rätt till bostadsbidrag hade fått det under 2018.

Läs ocksåStudenter betalade för hög hyra - får pengar tillbaka

Annons

CSN backar

När vi kontaktar CSN backar de från sina siffror. En anledning till skillnaden kan vara att frågan missuppfattats i enkäten, skriver myndigheten.

Men framför allt: Hem & Hyras undersökning visar något ingen tidigare undersökt. Nämligen hur många studenter som inte söker. Det har tidigare varit ett mörkertal även bland myndigheter. Hela 65 procent – två av tre studenter – sökte inte bidraget trots att de hade rätt till det. Enda undantagen skulle vara om det i gruppen finns några studenter som hade en hyra under 1 800 kronor. Det är gränsen för hur låg hyran får vara för att man ska få bostadsbidrag.

S-politikern Åsa Karlsson Björkmarker leder den så kallade Bums-utredningen som tillsattes av regeringen 2018 och som ska vara klar i mars nästa år. Utredningen ska bland annat se över bostadsbidraget och framför allt ska man ge förslag på hur färre ska bli återbetalningsskyldiga.

Hon tycker att Hem & Hyras undersökning är mycket intressant.
– Det här är siffror som vi saknar. Jag tror faktiskt att ni har gjort något som ingen annan har gjort tidigare, säger Åsa Karlsson Björkmarker.

Siffrorna visar hur många procent per län som inte sökte bostadsbidrag år 2018. Uträkningen bygger på siffror från SCB.

Förbättring på gång

Hon är tydlig med att bostadsbidraget underutnyttjas, det vill säga att betydligt fler som har rätt till bidraget skulle kunna söka det.
– Det här är ett bidrag som inte fungerar som det var tänkt. Vår uppfattning är att bostadsbidragets konstruktion gör att flera, inte bara studenter, drar sig för att söka det. Sedan kan jag tänka mig att studenter kan vara överrepresenterade i att inte söka eftersom deras inkomst är så varierande över året.

En förbättring är redan på gång. Från och med 2021 ska Försäkringskassan stämma av den faktiska inkomsten mot den uppgivna ett år tidigare än i dag. Som det fungerar nu dröjer det över två år. De tätare kontrollerna välkomnas av SFS.

Målet för Försäkringskassan är dock månadsvisa kontroller, men det ligger längre fram i tiden.

SFS har flera andra förslag om hur bostadsbidraget kan förbättras. Ett är att slopa åldersgränsen för när man kan söka de här pengarna utan att ha barn. I dag måste du vara under 29 år.
– Vi pratar om det livslånga lärandet och då vill vi ju att fler äldre ska kunna gå in i en utbildning, säger Linn Svärd som är vice ordförande I SFS.

Annons

Men framförallt vill SFS se ett eget regelverk för studenter, där hanteringen av bostadsbidraget tas över av CSN. Studentorganisationen anser att det skulle förenkla om man kunde söka studiebidrag och bostadsbidrag på samma ställe.
– Dessutom skulle fler få reda på att bostadsbidraget finns. Det är många studenter som inte känner till det över huvud taget, säger Linn Svärd.

Hedvig var anledningen till att Frida och Gustav beslutade sig för att för att söka bostadsbidrag.

Har en buffert

Åsa Karlsson Björkmarker håller med om att det kan finnas fördelar med att låta CSN hantera bostadsbidraget.
– Samtidigt kan man fråga sig om det är bra att bryta ut studenter från resten av gruppen unga mellan 18 och 28 som inte studerar. Det är många unga som inte har med CSN att göra över huvud taget, säger hon.

Kanske är frågan om bostadsbidrag till studenter mer aktuell än någonsin. Rekordmånga studenter med studiemedel kommer att börja plugga I höst, 550 000 personer. Det är 100 000 fler än förra hösten. Som med så mycket annat är coronapandemin förklaringen.

Frida och Gustav har försökt komma runt risken för återbetalning genom att i ansökan fylla i att de kommer tjäna mer än vad de egentligen tror. På så sätt, plus en liten sparad buffert, känner de sig relativt säkra på att slippa både återbetalning och skuldsättning. Nu får Frida och Gustav 800 kronor i månaden i bostadsbidrag.
– 800 kronor i månaden kanske inte låter så mycket. Men det blir nästan 10 000 kronor på ett år. Och eftersom man som student går på Willys och letar efter varor som är två kronor billigare här och två kronor billigare där – så gör det skillnad, menar Gustav.

Bra timpenning

Fridas tips är att skriva in i kalendern och avsätta tre timmar för att söka, så att det verkligen blir av.
– Det är krångligt och tar tid. Men med tanke på att de där tre timmarna kan ge dig 10 000 kronor så är det en ganska bra timpenning, säger Gustav.

Fotnot: Bums-utredningen ska även lägga fram förslag på hur underhållsstödet ska kunna förbättras.

Så här funkar bostadsbidraget för studenter.

Fakta: Så slipper du betala tillbaka

Bostadsbidraget bygger på att man uppskattar sin inkomst, bidrag och ränteinkomster i förväg. Om du i januari i år ansökte om bidrag för 2020 kan du få vänta till början av 2022 för att få reda på exakt hur mycket du hade rätt att få. Det gör att en av tre personer måste betala tillbaka pengar till Försäkringskassan. Se därför till att ha en buffert för återbetalningskrav genom att spara en del av bidraget. Underrätta även Försäkringskassan så fort du vet att inkomsten blir högre än vad du först trodde.

Har du uppgett en högre inkomst än vad du faktiskt tjänade ihop under året kan du få mer pengar i efterhand. Men belopp under 1 200 kronor ska varken betalas ut eller betalas tillbaka vid beräkning av det slutliga bostadsbidraget.

Fakta: Så gjorde vi undersökningen – hänger du med?
  • Efter att ha pratat med CSN och några personer på SFS tog vi fram en typstudent som såg ut så här:
  • Ensamstående, mellan 20 och 28 år, som studerade heltid på högskolenivå båda terminerna under 2018. Att vi valde 2018 som jämförelseår beror på att det är det senaste året där inkomstuppgifter, inkomst av kapital med mera finns granskade och klara hos SCB.
  • På det här sättet fick vi fram en grupp som bestod av 45 030 individer. Av dessa hade 29 procent bostadsbidrag, 12 917 personer.
  • Men för att sortera ut vilka i gruppen som hade rätt att söka bidraget respektive inte hade rätt att göra det gjordes en ny slagning i SCB:s register. Nu tog vi fram hur många som under 2018 hade en årsinkomst på 86 720 kronor eller mer. Tjänar du så mycket får du inget bostadsbidrag över huvud taget.
  • Det visade sig vara en stor grupp som hamnat över inkomstgränsen – 11 455 personer. Och av dem hade 1 084 personer fått bostadsbidrag. Det är personer som alltså kommer att få betala tillbaka pengar.
  • Men kvar var då 33 575 personer som kunde vara berättigade till bostadsbidrag.
  • Av dessa fick 11 833 personer bostadsbidrag under 2018. Det betyder att en av tre studenter fick bidraget, 35 procent.
  • De resterande 21 742 personerna hade kunnat söka bidraget men gjorde det inte av någon anledning. Det betyder att två av tre studenter – 65 procent – missade att söka pengar som de kan ha rätt till.
Läs också 1 800 bjöds in till fest - hyresgästerna får bo kvar Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.