Annons

Allt fler unga västsvenskar kan inte flytta hemifrån

Västra Götaland Drygt 24 000 unga vuxna i Storgöteborg är ofrivilliga mambos. De skulle vilja flytta hemifrån men har inte råd eller möjlighet. Det visar Hyresgästföreningens undersökning. Rapporten visar också att 4 av 10 som har ett eget boende lever under utsatta förhållanden.

LÄS HELA RAPPORTEN. Länk under artikeln.

Undersökningen Unga vuxnas boende genomförs vartannat år. Sedan mätningarna startade för 14 år sedan har det aldrig varit så många i Göteborgsregionen som säger att de skulle vilja flytta hemifrån men inte har möjlighet.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

År 2003 bodde 19 procent av 20 – 27-åringarna fortfarande hemma. Idag är de 25 procent. Av dem vill mer än åtta av tio flytta hemifrån, men kan inte. Orsaken är arbetslöshet, bostadsbrist eller en kombination av båda delarna.

Allra högst andel hemmaboende finns det i kranskommunerna Kungsbacka, Öckerö, Härryda, Lerum och Partille.

Stefan Runfeldt, bostadspolitisk utredare Hyresgästföreningen.

– En viktig poäng är att vi ser att det här skjuter upp vuxenblivandet. Man tvekar att bilda familj, eller att ta jobb eller utbildning på annan ort. Att få en bostad och att få ett jobb hänger ihop, det är kommunicerande kärl, säger Stefan Runfeldt, en av rapportförfattarna.

Samtliga kommuner utom Lilla Edet uppger att de har brist på bostäder för unga. Men få av dem försöker aktivt göra något åt det.

Annons

En annan följd av bostadsbristen är att allt fler av de unga vuxna som trots allt flyttat hemifrån bor under osäkra förhållanden. År 2003 hade sex av tio en bostad som de antingen ägde eller hade förstahandskontrakt på. Idag är den andelen bara 44 procent.

20 procent är inneboende, bor i andra eller tredje hand eller har något annat typ av osäkert boende.

Läs ocksåTusentals ofrivilliga mambos i Skåne

Det är också en stor andel i gruppen mellan 20 och 27 år som har dålig ekonomi. Fyra av tio har mindre än Konsumentverkets basnivå, 6 350 kronor, kvar när bostaden är betald. I den gruppen är det även fler som inte har föräldrar som kan hjälpa dem med ekonomin.

– Det är ingen liten grupp. Och det här påverkar deras livssituation, vad de kan ta sig för. Eftersom de oftare bor i osäkra boendeformer bor de dessutom trängre och betalar mer per kvadratmeter än de som bor i hyresrätt med förstahandskontrakt, säger Stefan Runfeldt.

För nästan halva gruppen med dålig ekonomi är situationen ännu kärvare. De har mindre än 3 930 kronor att röra sig med, vilket gör att de skulle vara berättigade till socialbidrag.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

För att låsa krisen måste det svenska samhället bygga bort bostadsbristen, menar rapportförfattarna.

Annons

– Det behövs ändrade skatteregler och smartare och bättre planering av kommunerna. Man behöver se till att kräva hyresrätter och även ställa krav på sluthyran. Vi måste bygga bostäder som människor har råd att bo i, säger Stefan Runfeldt.

LÄS MER:
Tusentals ofrivilliga mambos i Skåne

 

 

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"
Dokument & filer Unga vuxnas boende 2017- Storgöteborg (002)

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.