HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Aldrig har färre unga haft egen bostad

Nyheter Andelen unga som saknar eget boende är högre än någonsin och har ökat med 18 procent på två år. Samtidigt har kostnaden för boendet ökat, visar Hyresgästföreningens rapport.

Vid mätningen 2013 hade 51 procent av landets unga vuxna ett eget boende, medan 49 procent stod utan. Två år senare är nu siffrorna omkastade.

353 000 unga vuxna står i dag ofrivilligt utan en egen bostad – 64 000 fler än för två år sedan. Det motsvarar en ökning på 18 procent, visar Hyresgästföreningens färska undersökning Unga vuxnas boende som genomförts bland drygt 4 000 personer mellan 20 och 27 år.

Läs ocksåHet marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

Aldrig någonsin har ett liknande bottenrekord noterats. 40 procent av de unga vuxna som i dag saknar egen bostad bor mot sin vilja hos mamma eller pappa.

Många av dem som bor med osäkra upplåtelseformer riskerar också att kastas tillbaka till ruta ett när utbildningen är över eller förhållandet tagit slut, berättar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

– Att tvingas bo hemma innebär att hela vuxenlivet sätts på vänt. Samtidigt är en bostad ofta avgörande för om man kan ta ett jobb eller inte. På det viset hämmas både de unga vuxnas kreativitet samt tillväxten i samhället.

Läs ocksåStora skillnader på hur kommunerna hanterar Sveriges värsta värd

Allra värst är problemen i landets storstadsregioner, men även Visby, Kalmar, Jönköping, Växjö och Karlskrona har utvecklat akut bostadsbrist för yngre.

Undersökningen visar dessutom att 36 procent av de unga vuxna som flyttat hemifrån har mindre än 5 500 kronor kvar varje månad när boendet är betalt – vilket ligger under Konsumentverkets beräkningar för hur mycket pengar en person behöver per månad.

– Det finns bara ett sätt att lösa situationen; att bygga hyresbostäder till rimliga hyror. Hyresrätten är i dag skattemässigt missgynnad, vilket gör att bostadsrätter ger en snabbare avkastning. Därför måste man börja tänka långsiktigt – de bostäder unga behöver i dag kommer de äldre att behöva längre fram.

Läs ocksåDärför är det svårt att stoppa värstingvärdarna

För att få fart på bostadsbyggandet föreslår Hyresgästföreningen fem insatser:

  • En statlig direktutlåning till hyresrättsbyggande för att skapa gynnsamma finansieringsförutsättningar.
  • Att satsningar på infrastruktur kopplas ihop med krav på att det byggs hyresrätter.
  • Att både statens och kommunernas mark används på ett offensivt sätt för att bidra till ett ökat byggande av hyresrätter.
  • Att allmännyttan ges en viktigare roll i planerandet och byggandet av billiga hyresrätter.
  • Att kommunerna skärper ansvaret för bostadsförsörjningen, tar fram planer för byggandet och i högre grad använder sina allmännyttiga bostadsföretag.
Fakta: Mer än hälften saknar eget

51 procent av personerna mellan 20 och 27 år saknar eget boende.
353 000 unga vuxna saknar egen bostad.
142 000 unga vuxna bor ofrivilligt hos sina föräldrar.
20 procent av unga vuxna med barn saknar eget boende.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också En win-win när Jevad blev inneboende hos Petra Så många hyresrätter har byggts i Stockholms län – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.