HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anders sänkte hyran för alla

Örebro ​Anders Hamrén fick nog av bullret och tog upp kampen mot Örebrobostäder, Öbo. Efter hjälp från Hyresgästföreningen får alla hyresgästerna i trappuppgången en hyresfri månad.

​Anders Hamrén är student på Örebro Universitet och pluggar mycket hemifrån. Eller, snarare, skulle vilja plugga hemifrån. Om det inte vore för bullret från bygget som pågår bredvid.

Hyresvärden Öbo har renoverat och bygger nytt på tomten intill och totalt har bullret pågått i över ett år. Det har varit kulvertbyte, byggnation av altaner, takbyte och renovering av lägenheter i trappuppgången. Och på det: nybygge av Öbo på tomten intill.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Men en morgon gick det för långt.

– Jag vaknade kvart över fem och kände att nu får det vara nog. Jag tycker att det är bra att de sköter husen, renoverar och bygger nytt. Men om man betalar hyra tycker jag man kan få sova i varje fall till sju halv åtta innan de börjar, säger han.

Han kontaktade Öbo och han kontaktade Hyresgästföreningen. I första hand ville han att fönstren skulle bytas ut så att det blev tystare i lägenheten.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Lägenheten ligger i en lite äldre fastighet med tunna fönster och Anders beskriver hur han tydligt hör människor prata som går på gången utanför. Att då ljudet från grävmaskiner och borrande stör är lätt att förstå.

Men ett sådant fönsterbyte ansågs av Öbo vara för dyrt. I stället ville de ge honom en kompensation på totalt 200 kronor.

Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen gick Öbo med på att ge en hyresfri månad.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Och inte bara för Anders eller för de sex hyresgästerna i fastigheten som är medlemmar i Hyresgästföreningen – utan för alla grannarna i trappuppgången på Norr i Örebro.

Hyresgästföreningens jurist Lotta Zaine och förhandlaren Le-Roy Wentzel är nöjda.

– En hörde av sig och alla fick en hyresfri månad, det tycker jag är en bra uppgörelse. Sådana här ärenden är inte helt lätta eftersom man som hyresgäst får tåla en del och det är väldigt individuellt vad man störs av, men med Öbo brukar vi hitta lösningar, säger Le-Roy Wentzel.

Så, då kan man ju fråga sig vad grannarna sagt om att Anders lagom till sommaren fixat extra tusenlappar i plånboken.

– Jag har inte sagt att det är min förtjänst. Och det är det ju inte heller. Det är Hyresgästföreningen och Öbo som förhandlat. Jag var bara den som satte igång det hela. Det som kändes mest frustrerande var att det ett tag kändes som om Öbo inte ville lyssna på oss som bor här. Jag fick ringa många samtal och vissa hade nog gett upp – men mig sporrade det bara, säger Anders.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.