HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Anklagar uthyrare för ockerhyra – kräver tillbaka 48 000 kronor

Malmö De tre vännerna betalade 14 000 kronor i månaden för lägenheten de hyrde i andra hand. Det är dubbelt så mycket som den förhandlade hyran. Nu tar de fallet till hyresnämnden.
Foto: Gry Ellebjerg

Vännerna fick skriva på var sitt hyreskontrakt för trerummaren på 68 kvadratmeter, som de bodde i under nio månader. De betalade nästan 4 700 kronor i månaden vardera. Men totalt 14 000 kronor i månadshyra visade sig vara den dubbla hyran jämfört med vad förstahandshyresgästen betalade till hyresvärden.

Rena ockerhyran, menar vännerna, som nu har vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyra. Totalt vill de ha tillbaka 48 000 kronor.

Läs ocksåMalmövärdar välkomnar tuffare tag mot svartuthyrare

Enligt hyreskontrakten var lägenheten i stort sett omöblerad men det ingick tillgång till wi-fi. Vännerna menar att en rimlig hyra hade varit 8 000 kronor i månaden. Nu kommer hyresnämnden att avgöra fallet.

Från den 1 oktober träder en ny och tuffare lagstiftning i kraft som bland annat innebär att en hyresgäst kan förlora sitt kontrakt direkt om personen har tagit ut en för hög andrahandshyra.

Fakta: Betalar du överhyra? Gör så här!
 • Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
 • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år. Om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden inom tre månader från utflyttningsdatumet.
 • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar.
 • Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
 • Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Det är alltid den förhandlade hyran som gäller.
 • Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.

 

Fakta: Skärpt lagstiftning och hårdare straff från 1 oktober

 • Lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.
 • Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.
 • Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.
 • Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.
 • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
Läs också Göteborg: Jakten på svartkontrakt har gett resultat – skärpt lagstiftning välkomnas Andrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen 98 procent får tillbaka överhyra - Margarita är en av dem som tog striden och vann Varbergsbo fick tillbaka tusentals kronor i överhyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.