Annons

Anna och Marina ledde gemensam strid för sitt boende

Lindesberg Första gången var pirrig. Ingen visste hur man gjorde. För att få ett bättre boende gick grannarna i Gusselby samman och tog strid mot sin hyresvärd i hyresnämnden. Inte bara en gång utan två. Men vinsterna, de blev tre.
Foto: Anna Rytterbrant
لا تتردد آنا هالين ومارينا نيلسون في المكافحة من أجل السكن.

Första gången var en onsdag i april. Ett gäng hyresgäster från byn Gusselby norr om Lindesberg packade in sig i två bilar för att samåka till tingsrätten i Örebro. Grannarna skulle snart möta sin hyresvärd i hyresnämnden för första gången.

– Vi visste inte vad som skulle hända eller vilka som satt med där inne, säger Marina Nilsson och Anna Hallin fyller i:

Läs ocksåBesvikelse på sämre villkor efter förhandling

– Ingen av oss hade varit i tingsrätten förut. Vi fick ta av oss jackorna och gå igenom en säkerhetskontroll. Sådant har jag bara sett på film.

Det plingade till och en röst kallade dem till förhandling i sal 4.

– Vi fick allt väldigt bra förklarat för oss av hyresrådet som var ordförande vid förhandlingen. Han berättade vilka alla var och hur det skulle gå till så vi kände oss välkomna, säger Marina.

Läs ocksåDyrt företräda grannarna i Libos miljögrupp

Hyresvärden var med på telefon och grannarna fick börja berätta. Ett fel i ventilationen gjorde att vissa fått elkostnader på 2 000 kronor per månad.

Värden gav sin syn på saken, men hyresnämnden beslutade att pengarna skulle betalas tillbaka och felet rättas till inom tre månader. Grannarna pustade ut. De hade visserligen ringt hyresnämnden innan och bett om råd, men att de skulle vinna, det visste de inte.

– Vi tänkte att går det åt helvete så gör det, vi ville ha vår sak prövad, säger Anna krasst.

Annons
Läs ocksåNär 80 kronor gör skillnad – kommunerna som ger stöd för medlemskap

När förhandlingen var slut tog sig hyresrådet tid att prata mer med grannarna.

– Han tyckte att vi skulle vända oss till hyresnämnden igen med ett nytt ärende om bristerna i vårt område, berättar Marina.

Inför den första gången hade Anna knackat dörr bland grannarna och frågat om de ville vara med och gå till hyresnämnden. Stödet var starkt, men några vågade inte eftersom det trots allt handlade om att vara med vid en förhandling i tingsrätten. Totalt gick tio hyresgäster samman den gången.

Anna och Marina kände sig aldrig rädda att deras och grannarnas kamp skulle förvärra konflikten med hyresvärden.

– Det finns ingen annan väg att gå när hyresvärden inte lyssnar, säger Anna.

Efter framgången i hyresnämnden följde de rådet de fått. Den här gången knackade Marina dörr. Kraven var att hyresvärden skulle åtgärda utemiljön och lekplatsen, kontrollera förekomsten av mögel och laga trasiga balkonger. Nu ville 15 hyresgäster vara med.

– På de sex år som jag och min familj bott här har området förfallit något fruktansvärt. Lekplatsen är farlig, gräset klipps inte vid rutschkanan, plankor är lösa i balkonger, spikar sticker ut i trappor. Dessutom misstänker vi mögel, säger Marina.

Annons
Nästa sommar hoppas Marina och Walters barn Tilda och Saga kunna leka i den nu överväxta rutschkanan. Grannarna gick till hyresnämnden för att utemiljöer, fuktskador och balkonger ska fixas och lagas. I hyresnämnden höll värden med och sa att felen ska rättas till.

När ärendet skulle upp i hyresnämnden var det få som kunde närvara. Marina och hennes sambo Walter fick fullmakter för att kunna företräda grannar.

Den här gången var hyresvärdens representant på plats i tingsrätten.

– Jag blev nervös först: rädd att det skulle bli otrevlig stämning. Men faktiskt var det så att det kändes mycket bättre att träffas och få ett ansikte, säger Marina.

Konflikten uteblev helt, för hyresvärden höll med grannarna om att felen behöver rättas till. Det enda man diskuterade var hur lång tid som skulle behövas.

Men det blev inte de enda vinsterna för hyresgästerna i Gusselby.

– Det har stärkt oss som grannar, vi har ännu mer gemenskap och är inte främlingar för varandra utan hjälper varandra mer nu, säger Marina.

Murket trä i klätterställningen och bågnande gungställningar ska åtgärdas.

Fakta: Så går det till i hyresnämnden

Hyresnämnden är en domstolsliknande nämnd som medlar i hyrestvister och prövar vissa tvister mellan hyresgäst och hyresvärd. Det är gratis att vända sig hit.

Hyresnämnden avkunnar inte domar utan fattar beslut. Vissa beslut kan överklagas till Svea hovrätt.

Hyresråden gör besök och håller förhandlingarna i tingsrätterna i Örebro, Karlstad, Eskilstuna och Falun. Förhandlingarna leds av ett hyresråd som kan liknas vid en domare eller ordförande.

Hyresgästföreningen och fastighetsägarna har med en representant var vid förhandlingen. Dessutom skriver en notarie ner det som beslutas.

Både hyresgäst och hyresvärd kan ta hjälp av jurister som närvarar vid förhandlingen.

Läs också Här får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig" Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.