Annons

Använde för lite el – riskerar vräkning

Nyheter Enligt elräkningen har 30-åringen förbrukat orimligt lite el i sin enrummare. Kommunen kräver nu att hans försörjningsstöd dras in, så att han tvingas flytta.

Från och med november i fjol har mannen med hjälp av ekonomiskt bistånd till bostadsförsörjning haft ett eget kontrakt på en enrummare i Borås.

Vid socialtjänstens hembesök två veckor efter inflyttningsdatumet visade det sig dock att lägenheten var tom. Något 30-åringen förklarar med att han tillfälligt bott hos sina kusiner en kort tid medan lägenheten renoverats.

När kommunen senare tar del av mannens elräkning fattar de misstanke på nytt. Normal elförbrukning för två personer i en normalstor lägenhet är enligt Borås stads beräkningar cirka 240 kilowattimmar per månad.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Annons

Mannen har å sin sida inte förbrukat någon el alls under november månad och bara cirka 46 kilowattimmar i december, respektive 37 kilowattimmar i januari. En normal elförbrukning – om man faktiskt bor i sin bostad – borde i mannens fall vara ungefär tre gånger så stor, resonerar kommunen.

Att 30-åringen inte heller svarat i telefon när socialsekreterare vid tre tillfällen i januari försökt nå honom tolkade kommunens arbetslivsnämnd i Borås som ytterligare ett bevis på att han i själva verket inte använde lägenheten. Därmed drogs mannens försörjningsstöd in.

Hyresgästen, som redan har anmärkningar hos Kronofogden, såg ingen annan utväg än att låna pengar för att betala hyran. Därefter överklagade han beslutet till förvaltningsrätten – som dömde till 30-åringens fördel och gav honom biståndet tillbaka. I sin överklagan skriver mannen att det är cyniskt att göra en bedömning av huruvida någon bor i en lägenhet eller inte utifrån en elräkning, och tillägger att han inte visste att det existerade gränser för hur hög eller låg förbrukningen får vara.

Annons
Läs ocksåHyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvarEn kvinna tänder en cigarett.

Arbetslivsnämnden i Borås nöjer sig dock inte med förvaltningsrättens beslut. I en egen överklagan kräver den att domen ska ändras, då den är uppenbart felaktig. Som grund hävdar nämnden att mannen inte i tillräckligt hög grad medverkat i utredningen av sin boendesituation samt att det saknas tillräckligt stöd för att han faktiskt bott i sin lägenhet.

Läs också Hyresgäst angav falska uppgifter – uppsagd efter en vecka Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.