Annons

Är det farligt att åka hiss? Så vet du om hissen är säker

Nyheter Låt inte barn åka själva, kontrollera besiktningsmärket i hissen och kräv att din hyresvärd sätter in skydd i äldre hissar. Hem & Hyra tipsar om hur du blir trygg i hissen.
Låt inte barn åka själva, håll hundkopplet kort, kontrollera besiktningsmärket i hissen och kräv att din hyresvärd sätter in skydd i äldre hissar. Hem & Hyra tipsar om hur du blir trygg i hissen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Äldre hiss där fastighetsägaren har satt in ett extra skydd i form av en bockad plåt nedtill på dörren. Plåten förhindrar att barn och djur kommer i kläm mellan hissens yttre och inre dörr.

Känner du obehag inför att åka hiss? Du är inte ensam.

Men enligt branschförbundet Hissförbundet är hissar faktiskt ett av de säkraste färdmedel som finns. Det finns regler för vilken standard en hiss ska ha, och ett kontrollsystem som seriösa fastighetsägare följer.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hissen i ditt hus ska vara godkänd i en årlig besiktning. Du kan själv kontrollera det genom att titta på besiktningsmärket i hissen. Märket visar när senaste besiktningen är gjord, och när nästa ska göras.

Kontrollmärket i hissen visar när senaste besiktningen är gjord och när nästa ska göras.
Det runda kontrollmärket i hissen visar när senaste besiktningen är gjord och när nästa ska göras.

Om hissen har brister och blir underkänd får den körförbud. Då är det förbjudet att låta folk använda hissen. Först måste värden rätta till felen och få grönt ljus vid en ny besiktning.

Även godkända hissar kan vara farliga

Det finns dock fler skäl att vara uppmärksam. Minst 26 000 äldre hissar runt om i landet har en direkt farlig konstruktion, särskilt för barn. Detta trots att de är godkända vid besiktning.

Annons

I dag uppfyller en hiss nämligen lagens krav om den ansågs säker när den togs i bruk – även om det var 100 år sedan. I vissa äldre hissar finns det alltså risk för kläm- eller fallolyckor.

Framför allt är det två sorters äldre hissar som orsakar de allvarliga olyckorna. Dels hissar med farliga dörrar, till exempel grindar eller skjutdörrar som hissåkaren själv drar igen. Dessa är minst 5 800 stycken, och finns framför allt i storstadsregioner med äldre bostadsbebyggelse.

En bockad plåt på ytterdörren täpper igen det potentiellt livsfarliga utrymmet. Om plåten kombineras med en fotocellslist är risken borta. Förhållandevis enkelt, och inte särskilt dyrt – men i dagsläget frivilligt för fastighetsägaren.

Läs ocksåHissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrareHiss, Nordmarksvägen, Farsta strand

Farlig hisstyp vanlig i miljonprogramshus

Den andra typen är hissar som saknar skydd i korgöppningen, alltså där hissåkaren kan se och röra själva schaktväggen under färd. I detta fall handlar det om minst 20 000 hissar, varav många i miljonprogramshus. Här kan du läsa mer om det.

Annons

Både myndigheten Boverket och branschföreningen Hissförbundet vill att reglerna skärps, så att även äldre hissar måste ha uppdaterad säkerhetsutrustning. I dag krävs det bara om fastighetsägaren gör en större modernisering av hissen, vilket i sig är ett frivilligt beslut.

Hur ser det ut i ditt hus? Ställ krav på din hyresvärd att åtgärda eventuella risker.

Läs ocksåAnders fick nota på 12 000 kronor för repor i hissen: "Det är i alla fall mindre än 65 000"
Fakta: Bästa tipsen för hissfärden

Är det farligt att åka hiss? Så här åker du hiss säkert.

Även om hissen är godkänd är det viktigt att du själv använder hissen på rätt sätt. Här är några saker att tänka på:

  • Gå längst in i hissen när du kliver på. Vänd ansiktet framåt och håll undan från dörrarna.
  • Barn ska bara åka hiss tillsammans med en vuxen. Ni bör hålla varandra i handen under färden.
  • Husdjur ska hållas i kort koppel så att inte du och djuret hamnar på var sin sida om hissdörrarna. Använd inte flexikoppel när du åker hiss.
  • Håll koll på golvnivån när du kliver på och av. Ibland stannar hissen inte helt i nivå med trapphusgolvet.
  • Använd dörröppningsknappen – inte handen eller väskan – om du vill hålla dörrarna öppna åt någon som kommer.
  • Låt inte barn leka i eller nära hissen.
  • Håll koll på maxbelastningen om du ska flytta tunga saker med hissen.
  • Säg till din hyresvärd om du hör märkliga ljud från hissen, eller om du ser något som är trasigt.
  • Använd inte hissen om det brinner eller vid någon annan nödsituation.

Källa: Hissförbundet

Läs också Underkända hissar körs trots förbud: "Folk kan skadas och till och med dö" Risken för att fastna i hissen med död mobil skrämmer Therese Dagmars hiss blev underkänd – har stannat flera gånger

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.