Annons

Anders fick nota på 12 000 kronor för repor i hissen: ”Det är i alla fall mindre än 65 000”

Kalix Diabetessjuke Anders fick så lågt blodsocker att han inte visste vad han gjorde. I förvirrat tillstånd repade han hissen i trapphuset – och blev stämd av värden på 65 000 kronor. Nu har de nått en förlikning i tingsrätten.
Foto: Ulrika Vallgårda/Privata
Anders stämdes av Kalixbo på 65 000 kronor för att ha repat en panel i hissen. Vd för Kalixbo, Ingela Rönnbäck, har inte ansett att ett sjukdomstillstånd ska vara en förmildrande omständighet.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om diabetessjuke Anders i Kalix som drabbades av hypoglykemi i våras. Det är ett tillstånd då blodsockret sjunker så snabbt och kraftigt att personen kan bli förvirrad och inte minnas något efteråt.

Anders vaknade under natten av att han behövde socker och klev upp ur sängen… sen vet han inte vad som hände efter det.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men grannarna har berättat att han irrat runt i trapphuset och gått in i hissen och skrapat på väggen med något, troligen lägenhetsnyckeln som han höll i handen.

Efter att händelsen kom till hyresvärden Kalixbos kännedom krävdes Anders på reparationskostnaden. Över 65 000 kronor.

Anders försökte göra upp i godo och erbjöd 9 000 kronor. Men Kalixbo vägrade och svarade istället med en stämning.

Läs ocksåJuridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador

I torsdags, 29 september, möttes de i Haparanda tingsrätt för en så kallad muntlig förberedelse där parterna har möjlighet att förlikas innan en huvudförhandling hålls.

Sammanträdet slutade med en överenskommelse. Anders ska betala 12 000 kronor till Stiftelsen Kalixbostäder, Kalixbo.

Anders företrädare i rätten, Hyresgästföreningens jurist Susanne Lindmark, ställer sig ändå frågande till varför det kommunala bostadsbolaget behövde dra hyresgästen inför rätta över huvud taget.

Annons
Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas
Susanne Lindmark, jurist hos Hyresgästföreningen region Norrland.

– Ja, vi nådde en förlikning som hyresgästen blev nöjd med, och jag är glad att ha kunnat hjälpa vår medlem. Och det är förstås positivt att Kalixbo ville komma överens med sin hyresgäst, även om man borde kunnat göra det vid ett tidigare skede.

Hyresgästföreningens inställning var att Anders inte var skyldig att betala något alls eftersom han var i ett akut sjukdomstillstånd där han inte kunde kontrollera sina handlingar, och därför inte orsakat skadan med uppsåt eller vårdslöshet.

– Men den frågan prövades inte eftersom parterna förlikades om en summa istället. Det är förstås så att en rättslig process i domstol är väldigt påfrestande och man kan sällan säga med absolut säkerhet hur domstolen kommer att döma, det kan därför vara en lättnad att istället komma överens, säger Susanne Lindmark.

Det instämmer Anders i. Han upplevde den rättsliga processen som jobbig, även om det inte gick så långt som till rättegång.

– Jag ville ju komma överens från början. Men Kalixbo valde att gå vidare, vilket jag inte förstår. Men vi kom fram till en uppgörelse och nu kan jag lämna det här bakom mig, säger Anders.

Slipper advokatkostnader

Eftersom det handlade om ett sjukdomstillstånd som han inte rådde över, ville han så klart slippa att betala. Men att ersätta Kalixbo med 12 000 kronor känns ändå lite positivt.

– Det var ju en helt orimlig summa de krävde av mig. Det har visat sig att skadan var rent kosmetisk, hissen fungerade som vanligt efteråt. Det var en panel som behövde bytas och det skulle ha kostat mellan 5 000 – 10 000 kronor om man anlitat någon annan än tillverkaren Kone, säger Anders.
– Men som sagt, nu är det klart och jag kan lämna den här jobbiga tiden bakom mig.

Annons
Två månader efter att panelen skadades byttes den ut. Under den tiden fungerade hissen som vanligt, enligt Anders och en granne som Hem & Hyra talat med.

Han vill också poängtera att han är väldigt glad över sitt medlemskap i Hyresgästföreningen. Genom det fick han gratis juridisk hjälp.

– Att bli medlem visade sig vara en bra investering. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva sådan hjälp. Men så hände det här och jag har haft ett bra stöd hela vägen. Jag har ingen aning om vad det hade kostat att anlita en egen advokat, bra mycket mer än medlemskapskostnaden i alla fall, säger Anders.

Haparanda tingsrätt beslutade att parterna ska dela på de juridiska kostnaderna. Hur mycket den kostnaden blev för Kalixbo är oklart. Men Anders slipper kostnaden i och med medlemskapet.

Kalixbos vd Ingela Rönnbäck är sparsam med kommentarer när det gäller uppgörelsen. Hon säger bara:

– Vi är nöjda med förlikningen, annars hade vi inte skrivit på.

 

Läs också Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Hyresvärd skrev fel i kontraktet – får bara höja hyran med 0,3 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.