Annons

Aram ringde störningsjouren – krävs på 35 000 kronor

Göteborg Någon i huset spelade musik och rökte cannabis på nätterna. Aram Auladi ringde hyresvärdens störningsjour flera gånger, men vakterna kunde aldrig lokalisera fridstöraren. Nu kräver värden att Aram ska betala nästan 35 000 kronor för utryckningarna.
Foto: Gustaf Görfelt
Aram Auladi krävs på närmare 35 000 kronor av sin förra värd, Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co. "Jag tycker de är en riktig bluff", säger Aram, som bestrider fakturorna.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co hänvisar till att det står i hyresavtalet att hyresgästen ”är betalningsskyldig för kostnader som uppkommer i samband med störningar eller dylikt.”

– Men det fattar jag som att jag kan få betala om det är jag som stör. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att jag skulle få betala för att jag blivit störd, säger Aram Auladi.

Läs ocksåVärden backade när Victor tog strid om Securitas-fakturanByggnadsbolaget Curt Lundahl & co:s hemsida med porträtt av Victor Yngman infällt.

Han bodde tidigare i ett av Byggnadsbolagets hyreshus på Tycho Brahes gata i Bergsjön. Fakturorna dök upp kort efter att han skickat in sin uppsägning för att han skulle flytta.

Bakgrunden är att han under våren blev störd av en granne någonstans i det stora huset. Störningarna inträffade under en kortare period, men upprepade gånger i följd.

– Det var musik med kraftig vibrerande bas. Samtidigt kände jag en stark lukt av marijuana. Första natten brydde jag mig inte, men andra natten ringde jag störningsjouren. Klockan var runt midnatt och jag skulle upp och jobba klockan sex, säger Aram Auladi.

Läs ocksåDomen: de slipper betala för skador i sliten lägenhet

När vakterna från Securitas dök upp efter någon timme hade personen slutat spela musik.

Flera nätter i rad

Ljudet återkom flera nätter i rad. Enligt Aram upprepade sig mönstret, ofta dröjde det länge innan vakterna dök upp och musiken hann tystna. Andra gånger kunde han fortfarande höra basen i sin lägenhet. Men vakterna hörde inget i trapphuset och vägrade gå in i hans bostad.

– De frågade om jag kunde hjälpa dem att hitta var det kom ifrån. Men jag hade bara kalsonger på mig och ville sova. Jag tipsade dem att försöka lukta sig till var det var, det borde kännas, säger Aram Auladi.

Läs ocksåSkandalvärdens hyresgäster utan ström – elräkningen inte betald: "Sa bara poff"Man i grön tröja som pekar med hela handen, den högra.

Vid ett tillfälle ansåg vakterna att Arams granne intill hade tv:n på för hög volym. De ringde på och skrev upp honom för störning, vilket senare resulterade i att grannen fick en faktura (som han har bestridit). Men enligt Aram var det aldrig tv:n han hörde.

– Jag sov jättedåligt hela veckan. Jag hade en provanställning som inte förlängdes, min arbetsprestation var så kass, jag kunde inte vara effektiv. Om du somnar först klockan tre-fyra och sedan ska upp igen vid sex så är du inte så kaxig, säger Aram Auladi.

Annons

I efterhand har flera andra boende på Tycho Brahes gata sagt till honom att de också hörde musiken.

Ilsket telefonsamtal

Någon vecka efter det sista störningstillfället fick han ett ilsket telefonsamtal från Curt Lundahls förvaltare.

– Han sade att jag ringt störningsjouren sju gånger, men de hade bara kunnat konstatera störning en gång. Jag skulle inte ringa om jag inte visste var störningen kom ifrån. ”Det här blir dyrt för dig” sade han, ”du blir debiterad”. Han sade att det stod en lapp om det i trappuppgången, säger Aram Auladi.

Ytterligare någon tid efter telefonsamtalet kom två fakturor på sammanlagt nästan 35 000 kronor.

Aram Auladi har tagit hjälp av Hyresgästföreningen och bestrider båda kraven.

”Jag som hyresgäst ska inte vara orolig för en räkning om jag ringer störningsjouren”, säger Aram Auladi.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co har tidigare varit i blåsväder för uppseendeväckande fakturor till utflyttande hyresgäster. Så sent som i våras tvistade bolaget med en tidigare hyresgäst i Göteborgs tingsrätt. En tvist som slutade med att Curt Lundahl i huvudsak förlorade.

Agerandet har bland annat lett till att Curt Lundahl kommit med på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar 2021.

Hyresgästföreningen Västra Sverige anser att Byggnadsbolaget Curt Lundahls krav på Aram Auladi är orimliga.

Kristina Styffe.

Kristina Styffe är ärendehandläggare.

– Hyresgäster kommer inte att våga ringa om de riskerar att bli debiterade ifall störningen har upphört när jouren dyker upp. Då faller hela idén med att ha en trygghetsjour, säger Kristina Styffe.

Annons
Ingen varning i förväg

Hyresgästföreningen ifrågasätter också själva beloppen, i snitt 5 000 kronor per utryckning. Ett standardbelopp i sammanhanget brukar ligga mellan 1 000 och 2 000 kronor, och Curt Lundahl har inte visat något kostnadsunderlag. Dessutom kom räkningen utan förvarning och omfattar alla utryckningar, även den första.

– Det har inte förekommit någon indikation under tiden på att hyresvärden anser att det varit ett onormalt ringande, säger Kristina Styffe.

Hon tycker inte att formuleringen i hyresavtalet kan tolkas på det vis som Byggnadsbolaget Curt Lundahl gör gällande.

– Det räcker inte heller med en lapp i trappuppgången för att det ska ändras. En avtalspart kan inte bara hitta på nya regler när ett hyresförhållande redan råder. Det är det som står i avtalet som gäller, säger Kristina Styffe.

Faktum är att Curt Lundahl redan förlorat ett liknande mål i tingsrätten 2010.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl har fastigheter på flera håll i Göteborg och Mölndal, bland annat i Bergsjön, Högsbo och Åby. Huvudkontoret (bilden) ligger i Stigbergsliden.

Nu ligger bollen hos hyresvärden. Vill Curt Lundahl fortsätta kräva pengar trots bestridandet får de gå till tingsrätten.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co saknar offentliga epost-adresser eller telefonnummer till chefer. Företaget har gjort sig kända för att i stället kommunicera via brev.

Hem & Hyra skickar ett antal frågor med post till företagets vd Susanne Bryngelsson Lundahl, och söker henne via telefonväxeln några dagar senare. Genom sin receptionist meddelar Susanne Bryngelsson Lundahl att hon inte har några kommentarer.

Fakta: Så gör andra värdar

Hem & Hyra har frågat flera andra större värdar i Göteborg, både kommunala och privata, hur de hanterar störningsärenden. Vissa anlitar det kommunala bolaget Störningsjouren, andra privata vaktbolag.

Linda Thorsson, kommunikationschef Poseidon:

1) Om Störningsjouren rycker ut och en störning konstateras, fakturerar ni då den störande hyresgästen? I så fall, vilket belopp?

– Vid första konstaterade störningen debiteras inget, men hyresgästen får då en information om att vi kommer att debitera hyresgästen om det inträffar ytterligare en konstaterad störning inom 12 månader. Vid en andra konstaterad störning inom 12 månader debiteras hyresgästen 1 350 kr.

2) Motsvarar det beloppet vad utryckningen kostar, eller är det större/mindre?

– Beloppet motsvarar vad vi på Poseidon debiteras från Störningsjouren för en utryckning.

3) Om störningsjouren rycker ut och INTE kan konstatera någon störning, händer det då att ni fakturerar den som ringde (och alltså upplevde sig störd)? I så fall, vilket belopp?

– Nej, då debiteras inget alls, oavsett hur många gånger man ringer.

 

Anna Björklund, kommunikationsstrateg Familjebostäder

1) –  Ja, det gör vi. Vid ett första tillfälle kostar det inget. Från andra tillfället debiteras den som stör.

2) –  1 350 kr vilket är självkostnadspris.

3) –  Om det inte är någon konstaterad störning debiteras ingen.

 

Sandra Nilsson, kommunikationschef Balder

1) – Ja, själva utryckningsbeloppet.
2) –  Det utryckningen kostar, tillkommer ibland administrationsavgift på 50-100 kr för handpåläggning av manuell fakturering.
3) – Nej, det skulle kunna leda till att våra boende inte vågar ringa och det skulle därmed hindra syftet.

 

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör Wallenstam

–  Vi fakturerar inte bostadshyresgästen eller anmälaren för konstaterade eller icke konstaterade störningar.

 

Läs också Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.