HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värden backade när Victor tog strid om Securitas-fakturan

Göteborg Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co skickar betalningskrav till hyresgäster som ringer trygghetsjouren. Men när Victor Yngman bestred sin faktura så backade värden.
Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co:s hemsida med porträtt av Victor Yngman infällt.
Foto: Gustaf Görfelt / Privat

Hyresgäster hos Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co riskerar att få räkningar på flera tusen när de upplever störningar och ringer värdens trygghetsjour.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Aram Auladi, som fått fakturor på närmare 35 000 kronor.

Läs ocksåMiljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävsEwa Henriksson bor ovanpå ett av gymkedjan Fitness 24/Sevens största gym i Olskroken, Göteborg. Hon störs kraftigt av det svårförutsägbara bullret från gymmet.

Anledningen är att han ringt utan att Securitas kunnat konstatera störning eller lokalisera fridstöraren. Det beror bland annat på att det flera gånger dröjt mer än en timme innan vakterna anlänt.

Victor Yngman har varit med om samma sak. Han är hyresgäst på Tycho Brahes gata i Bergsjön, precis som Aram Auladi var tidigare.

I början av december 2016, när Victor och hans sambo var relativt nyinflyttade, så blev det tumult i en grannlägenhet.

Läs ocksåGjutjärnskanoner, brand och vapenverkstad – nu vräks mannenBildmontage. Bilden visar brandskada i takt efter misstänkt explosion, och gjutjärnskanon.

– Det lät som om de höll på att slå ihjäl varandra eller riva stället, säger Victor Yngman.

Han och sambon blev oroliga att det var en misshandel som pågick och ringde polisens larmcentral. Men eftersom de inte verkligen visste om det var våld som utövades så fick de uppmaningen att ringa värdens trygghetsjour istället.

– Securitas anlände efter 1–1,5 timme, så det var ju ganska meningslöst. Då hade det blivit tyst, säger Victor Yngman.

Annons
Läs ocksåGymbullret ett gissel för Ewa och hennes grannar – ”Helvetiskt”Ewa Henriksson bor i samma hus som ett av Fitness24Sevens största gym. Hon och grannarna störs av buller från gymmet. Nu tvistar gymkedjan och fastighetsägaren Ernst Rosén i rätten om vems felet är.

Det gick en dryg månad. Sedan damp det plötsligt ner en räkning i posten. Hyresvärden, Byggnadsbolaget Curt Lundahl & co, krävde 3 421 kronor för utryckningen. Fakturan skulle vara betald inom en vecka.

– Jag ringde Hyresgästföreningen och min pappa samma dag och alla rådde mig att bestrida. Så jag skickade in en bestridan dagen efter, säger Victor Yngman.

Ganska omgående fick han ett telefonsamtal från hyresvärden.

– De var smått upprörda. Vi hade haft muntlig kontakt innan och då hade de sagt till mig att avvakta, för att de skulle försöka ”ordna” saken. Men om jag inte bestrider skriftligt så har jag ju godtagit räkningen. Därför kände jag mig tvungen, säger Victor Yngman.

Efter en tid återkom Byggnadsbolaget igen.

– Nu sade de att det hade löst sig. Den som hade utfört störningen hade trätt fram och beslutat betala för utryckningen. Men om det verkligen hade hänt vet jag förstås inte. Alltihop kändes väldigt olustigt, säger Victor Yngman.

Kort efteråt dök det upp lappar i trapphusen där det stod att vid ”okynnesringande” till trygghetsjouren så kommer anmälaren att debiteras.

Annons

– Det förstör ju lite själva poängen med att ha en trygghetsjour. Jag kunde köpa det om Securitas dök upp efter ett par minuter och inte kunde lokalisera någon störning. Men inte när de dröjer över en timme, säger Victor Yngman.

Han bor fortfarande kvar, men har inte ringt trygghetsjouren igen. Och han kommer inte att göra det i framtiden heller.

– Är det något allvarligt så ringer jag larmcentralen i stället. Där riskerar man inte att bli betalningsskyldig. Polisen kommer dessutom mycket snabbare.

Hem & Hyra har tidigare sökt Byggnadsbolagets vd Susanne Bryngelsson Lundahl för att ställa frågor om fakturorna. Hon har dock avböjt att ge några kommentarer.

LÄS MER: Aram ringde störningsjouren – krävs på 35 000 kronor

Läs också Kastade vattenballonger och sköt fyrverkerier från lägenheten – kan vräkas efter flera varningar Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.