HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fastighetsägaren Ola: inför körkort för hyresvärdar

Helsingborg Ola Hallkvist har ägt fastigheter i över 20 år. Han tycker att fastighetsbranschen är rena rama vilda västern. Därför vill han införa ”körkort”.
Foto: Gry Ellebjerg

Problemhus och skandalvärdar, Hem & Hyra skriver om dem titt som tätt. Bilden är entydig, störst problem är det bland små värdar som inte vet vad de gett sig in på. Ola Hallqvist var själv en sådan, och efter 20 år på hyresmarknaden är han bekymrad.

Han drar parallellen med sitt eget yrke. För att bli optiker fick han utbilda sig på universitetet i tre och ett halvt år. Men för att bli fastighetsägare krävdes bara att han hade kontanter som täckte köpet. Det tycker han fortfarande är väldigt konstigt.

Läs ocksåFritt spelrum för oseriösa hyresvärdar - lag som stoppar köp har slopats

− Fastighetsbranschen är rena rama vilda västern. Det enda som krävs är att du har kapital. De större fastighetsägarna klarar sig för de har kompetent personal. Det är svårare för de mindre som kanske bara har ett eller två hus.

− När de köper en fastighet lägger de ofta alla sina pengar i affären. I det läget kan jag förstå att de inte vill betala 20 000 extra på att gå en kurs i fastighetsskötsel. Det är klart att det finns lagar som reglerar boendet men innan myndigheter reagerar kan det ta flera år. Under tiden kan hyresgästerna fara riktigt illa.

Den första fastighetsaffären gjorde Ola Hallkvist tillsammans med sin bror 2003. Då drev de en optikerbutik i Helsingborg. Hyrorna var höga och de behövde en större lokal och fick tipset att köpa. De hittade en och slog till. Utöver butikslokalen medföljde fem hyreslägenheter. Plötsligt hade de blivit hyresvärdar utan att ha en aning om vad det innebar.

Läs ocksåHet marknad för hyreshus – och allt som krävs är pengar

Enligt Ola Hallkvist är det ofta så det går till. Det vill säga man köper ett hus och tänker inte så mycket på att i köpet ingår människor. För hans del blev det tydligt när telefonen plötsligt ringde. I luren fanns en hyresgäst som frågade om det gick bra att få lägenheten ommålad? Ola hade ingen aning, fick boka hembesök och på den vägen är det.

Idag äger Ola Hallkvist och hans bror fyra fastigheter med 15 lägenheter och fyra lokaler. När de hade som mest ägde de 65 lägenheter. Nu när han vet det han vet efterlyser han ett körkort som villkor för den som ska bli fastighetsägare.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Jag tycker att Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna gemensamt skulle erbjuda utbildningar till nya fastighetsägare. Det skulle utan tvekan gynna hyresgästerna.

Ola Hallkvist är inte bara kritiskt mot sin egen bransch. Han önskar även att Hyresgästföreningen hade varit mer intresserad av att samarbeta.

− Ibland har jag hört av mig till Hyresgästföreningen för att få råd men då har de hänvisat mig till min egen branschorganisation. Jag skulle önska att det inte var så fyrkantigt utan att man satte lösningar i främsta rummet. Jag hade också önskat att vi som fastighetsägare inte alltid ses som motpart utan som medpart.

Läs mer i samma ämne:
https://www.hemhyra.se/nyheter/advokaten-stammer-sina-hyresgaster/

Läs också Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly Manhal fick hjälp med filmdrömmen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.