Annons

Årjang fick högsta höjningen

Värmland ​Mellan 2000 och 2010 höjdes hyrorna i Värmland med ett genomsnitt på nästan 21 procent. Mest i Årjäng och minst i Kristinehamn. Ändå är det svårt att peka ut vinnare och förlorare.

​Hem & Hyras genomgång av hyresutvecklingen mellan 2000 och 2010 visar att Mellansveriges lägsta procentuella hyresökning finns i Värmland: Kristinehamn, 8,29 procent.

– Förklaringen till det är att bolaget hade ett stort överskott på lägenheter och därför sänkte hyrorna och sen hade oförändrade hyror för att göra sig konkurrenskraftiga och försöka locka till sig hyresgäster, berättar Hyresgästföreningens förhandlare Thomas Bäckman.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Hyresgästföreningens förhandlare Marcus Kjellin poängterar att det, hur konstigt det än kan låta, inte är Hyresgästföreningens uppgift att hålla hyrorna nere till varje pris, det handlar hela tiden om att kompromissa.
 
Hyrorna ska vara rimliga men bostäderna ska också vara i gott skick. För höjs inte hyran, blir underhållet eftersatt. Då skjuts hyreshöjningen på framtiden.
 
Och det är det som hänt. Under krisen på 90-talet vågade flera bolag inte höja hyrorna. Underhållet blev eftersatt och höjningarna har kommit mellan 2000 och 2010.
 
Som i Årjäng till exempel – det bolag som har Värmlands högsta ökning mellan 2000-2010 på 29,36 procent.
– Årjäng hade haft inga eller låga höjningar under 90-talet och hade ett mycket eftersatt underhåll, därför har de fått höja mycket. Nu har hyran stigit och underhållet blivit bättre.
 
Hyran består även av delar som inte Hyresgästföreningen eller bostadsbolagen råder över: framför allt de kommunala taxorna för el, fjärrvärme, VA och sopor.
– Ta Munkfors till exempel som ligger bland de högsta taxorna i landet. Där går 54 procent av hyran till taxor. Det betyder att 6 månadshyror går till taxor, säger Thomas Bäckman.
 
Hyresgästföreningen har som mål att hyran inte ska höjas mer än konsumentprisindex, KPI. För perioden 2000-2010 var KPI 16,41 procent. Hyrorna i Värmlands län har ökat mer i nästan samtliga kommuner.
 
– Det måste ses som ett misslyckande att ha en målsättning som vi inte levt upp till. Det är inte bra, men samtidigt har vi två mått som vi utgår från. Det andra är att hyrorna inte ska öka i förhållande till inkomsten – och där går vi åt rätt håll, säger förhandlaren Le-Roy Wentzel.
 

Annons
Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.