Annons

Avtal klart om nya Stockholmshyran

Stockholm Nu är parterna överens – 60 000 hyresrätter i allmännyttan i Stockholm kommer att få nya hyror, så kallad Stockholmshyra.
Anette Sand, VD, Stockholmshem. Jonas Schneider, VD, Familjebostäder. Simon Safari, ordförande HGF region Stockholm. Pelle Björklund, VD Svenska Bostäder. Annika Billström, kanslichef HGF region Stockholm. Per Björklind, förhandlingschef HGF region Stockholm.

– En stor dag för hyresrätten, så säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm, om överenskommelsen som ska ge en mer konsekvent och enhetlig hyressättning i staden.

Det är inte första gången som försöks gjort åt samma riktning. Men det här, senaste, har arbetats fram under tre och ett halvt år. Hem & Hyra har tidigare berättat om arbetet med att inventera yttermiljöer för att värdera kvaliteter i boendet runt staden. Dessa inventeringar är nu genomförda men ännu återstår stora bitar. Representativa lägenheter ska nu gås igenom och under nästa år får alla hyresgäster hem en deklaration som utifrån detta beskriver deras lägenhet. Värdering av själva kvaliteterna i boendet och hur stor roll det geografiska läget ska spela i hyressättningen återstår. Även om riktlinjerna för geografin med indelningen av staden i A–K är ganska klar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Den kartan kan behöva ses över men det gör vi inte nu säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Istället pekar han på två saker som är särskilt viktiga i den nu nya principöverenskommelsen mellan Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Den högsta höjningen som kan komma att ske utöver de årliga förhandlingarna är 250 kronor i månaden årligen över sex år vilket maximalt blir 1500 kronor på månadshyran. Den som inte kommer upp till den nya bruksvärdesnivån efter sex år kommer att få en hyresrabatt. För en ny  hyresgäst som flyttar in gäller den nya överenskomna hyran från början.

– Huvudregeln, det kan jag säga preliminärt som det ser ut än så länge, är att det blir frysningar och höjningar, säger Per Björklind.

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Det andra viktiga är att om ett bolag får ett förbättrat resultat genom de nya hyresnivåerna så ska de pengarna komma hyresgästerna till godo genom återinvesteringar i beståndet i samråd med hyresgästerna eller hyresgästernas ombud.

– Det är hur bra som helst, säger Per Björklind.

Målsättningen är att den nya hyran kommer att synas på hyresavin som tidigast under 2020.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,

 

Annons

 

 

Fakta: Vad innebär överenskommelsen?

Systemet bygger på en värdering av egenskaper inom fem huvudkategorier.

1. Storleken. Antalet rum och kvadratmeter, samt typ av kök påverkar hyran mest.

2. Lägenhetens egenskaper. Om lägenheten är upprustad eller inte.

3. Själva fastigheten. Gemensamma kvaliteter. Vilken typ av hus, tvättstuga, om hiss finns och hur det ser ut mm.

4. Läget och området. Indelning enligt den så kallade Stockholmskartan A–K. Närhet till grönområden och vatten, samt områdets karaktär.

5. Förvaltningskvalitet och service. Att det är städat och snyggt och att fel blir åtgärdade.

Fakta: Lägenheter som inte berörs

1. Lägenheter byggda från och med 2011 och senare.

2. Lägenheter som är hyressatta enligt reglerna om presumtionshyra.

3. Lägenheter för vilka bolagen ensidigt satt hyran

4. Kategoribostäder. Kollektiv-, grupp- och studentbostäder

5. Lägenheter hos AB Stadsholmen.

Fakta: Det nya hyresspannet
Fastighetstyp Upprustningsnivå Byggår Läge Normhyra
Sekelskifte Icke-upprustat Före 1920 A 1050-1400
Sekelskifte Total upprustning (normal nivå) Före 1920 A 1500-1800
Sekelskifte Total upprustning (högsta nivå) Före 1920 A 1700-2000
Storskalighet Icke-upprustat 1966-1977 A 1050-1300
Storskalighet Total upprustning 1966-1977 A 1400-1750
Storskalighet Icke-upprustat 1966-1977 K 900-1050
Storskalighet Total upprustning 1699-1977 K 1050-1400
Fakta: Bolag som ingår

Svenska Bostäder

Familjebostäder

Stockholmshem

Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Efter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.