Annons

Barbro vill inte sitta på två stolar – nu tar hon ett kliv uppåt

Jönköping Barbro Svensson bytte partipolitik mot bostadsfrågor och sedan har det gått undan. Bara några år efter att hon började engagera sig i Hyresgästföreningen tar hon nu plats i förbundsstyrelsen.
Hyresgästföreningens kontor och Barbro Svensson från Nässjö
Foto: Jenny Knutsson/Filippa Ländin
Barbro Svensson tar plats som ordinarie ledamot i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse.

Det var vid Hyresgästföreningens förbundsstämma i Göteborg nyligen som Barbro Svensson från Nässjö valdes in som en av de tio ordinarie ledamöterna. Det innebär att hon efter bara drygt två år i regionstyrelsen i Sydost nu tar steget som innebär att hon även representerar organisationen i hela landet. Sydost omfattar Östergötland, Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län och Barbro är enda representant från regionen i förbundsstyrelsen.

— Det känns hedrande så klart. Och spännande, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Då bestämde jag mig”

Barbro började engagera sig i Hyresgästföreningen lokalt 2017 och lämnade då kommunpolitiken där hon varit aktiv länge för Socialdemokraterna.

— Jag hade haft funderingar på att sluta även tidigare men då bestämde jag mig för att satsa på Hyresgästföreningen för jag tycker att bostadsfrågor är så intressant och viktigt.

Att samtidigt fortsätta som kommunpolitiker var inte aktuellt.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

— Ibland kan man sitta på två stolar och det är inte så bra, tycker hon.

Än så länge är hon nöjd med sitt val.

— Jag tycker att det är så roligt att vara ute i bostadsområdena och prata med folk.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Vilka frågor vill du helst jobba med i förbundsstyrelsen?

— Jag är ju precis ny så jag har inte hunnit sätta mig in i hur det fungerar där än. Men bostadspolitik ligger mig väldigt varmt om hjärtat, liksom att försöka få ungdomar mer engagerade i föreningen.

Varför är det viktigt?

Annons

— Därför att det inte bara är vi äldre som ska bestämma, det blir snett.

Är det för få unga som engagerar sig i Hyresgästföreningen i dag?

— Just här i Nässjö har vi inte så stora problem med det, men jag har förstått att det ser väldigt olika ut. Jag tycker i alla fall att vi har en bra åldersspridning i förbundsstyrelsen, vi är mellan 30 och 70 år ungefär. Jag blev glad när jag insåg det.

Vad fungerar dåligt i Hyresgästföreningen i dag, tycker du?

— Ingen aning faktiskt. Jag tror nog att det mesta fungerar bra som det är.

Det finns ingen förbättringspotential som du har tänkt på?

— Nej, inget som jag har tänkt på. Absolut inte.

En av de frågor som Barbro vill fortsätta engagera sig i gäller vinstuttag ur kommunala bolag, som till exempel Linden som hon själv är hyresgäst hos.

— Kommunen ville ta pengar därifrån för att bygga badhus men vi protesterade och höll en manifestation. Nu verkar det inte bli något av med just det men uttagen fortsätter det här är ett problem som finns på många håll i Sverige.

”Dubbelbeskattning”

Barbro säger att hon inte är emot att till exempel Nässjö kommun för över pengar från sina bolag till annan verksamhet, men att det i så fall bara borde få ske från de bolag som alla invånare bidrar till och inte bara hyresgäster.

Annons

— Annars blir det ju som en dubbelbeskattning. Hyresintäkterna behövs till underhåll.

Hur ser underhållsbehovet ut just där du bor?

— Många fastigheter i Nässjö är äldre så visst behövs det.

Nässjö kommunhus
Barbro Svensson har tidigare varit fritidspolitiker i Nässjö.

Hem & Hyra har i en rad artiklar uppmärksammat hyrorna på kommunens särskilda boenden i Nässjö. För några år sedan infördes en ny hyresmodell som fick många att protestera och de hyresgäster som valde att ta den rättsliga fajten mot kommunen vann. Det betyder att de i dag betalar lägre hyror än andra boende, vilket en del Nässjöbor upplever som orättvist. Även från politiskt håll finns förslag om att återgå till det tidigare systemet och sänka hyrorna.

Är det en fråga som du är engagerad i?

— Nej, inte speciellt mycket men jag känner till vad som har hänt. Det är tråkigt att det ska behöva bli på det här viset. Jag kan väl tycka att man ska försöka hålla hyrorna enhetliga.

Samtidigt som hon tar sig an det nya uppdraget fortsätter Barbro som ledamot i Sydosts regionstyrelse och i Hyresgästföreningen Aneby-Nässjö.

— Det ska tydligen gå bra att kombinera. Det finns andra som har uppdrag på flera nivåer samtidigt så det ska nog jag också klara, säger hon.

Fakta: Barbro Svensson

Bor: Hyreslägenhet i Nässjö.

Ålder: 71 år.

Familj: Två döttrar med familjer som inkluderar fyra barnbarn och ett bonusbarn.

Yrkesbakgrund: Har jobbat på tryckeri, kommunens medborgarkontor och inom SFI-verksamheten i Nässjö. Är numera pensionär.

Gillar: Att umgås med familjen och hitta på roliga saker med barnbarnen.

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.