HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kampen är över – Ann-Marie, 94, slipper hyreshöjning

Nässjö 94-åriga Ann-Marie Elfving tog strid mot kommunen och vann. Efter mer än två års kamp står det klart att hon och flera andra hyresgäster i Nässjö slipper hyreshöjning på äldreboendena. Hovrätten avslår kommunens överklagande.
Äldre kvinna pratar med sin dotter på ett äldreboende
Foto: Jakob Kindesjö
Ann-Marie Elfving är en av 16 hyresgäster som tog strid mot Nässjö kommun - och vann. Hovrätten har slagit fast att den nuvarande hyran är rimlig. Bilden togs i juni 2021 när Hem & Hyra besökte Ann-Marie i hennes lägenhet.

— Mamma kommer att bli överlycklig.

Det säger Ann-Marie Elfvings dotter Eva Stubbe kort efter att hon fått beskedet. Hon har ännu inte lyckats få tag på sin mamma, men nästa gång de ses ska det bli extra fint fika, lovar Eva.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

När Hem & Hyra träffade mor och dotter på äldreboendet Åkersborg i Nässjö för ett år sedan var känslorna dystrare. Då hade kommunen beslutat att driva processen om nya högre hyror på särskilda boenden vidare till hovrätten och Eva och flera andra anhöriga och hyresgäster var besvikna.

Tydliga och rättvisa hyror

Men vi backar ännu längre tillbaka i tiden. Det var 1 maj 2020 som kommunens nya modell för hyressättning på särskilda boenden trädde i kraft. Syftet var, enligt kommunen, att hyressättningen skulle bli tydligare och mer rättvis.

För några få hyresgäster innebar den nya modellen sänkt hyra. Men för de allra flesta väntade en höjning, i vissa fall med upp till 1 500 kronor i månaden. Medan de flesta valde att acceptera den nya hyran så vägrade Ann-Marie och ett antal andra hyresgäster att göra det. För Ann-Maries del handlade det om en höjning på 467 kronor.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Kommunen ansökte hos hyresnämnden om att få höja ändå men fick nej. I 23 fall avslogs kommunens krav helt och i fyra godkände nämnden en mindre höjning. Men kommunen var inte nöjd och valde förra våren att överklaga till hovrätten. I dag meddelade rätten beslutet att överklagandena avslås.

”Skönt att det är över”

— Det känns jätteroligt och det är skönt att det är över, att man slipper gå och fundera mer på det här, säger Eva.

Kvinna med glasögon och mörkt hår, Eva Stubbe
”Det är skönt att det är över, att man slipper gå och fundera mer på det här”, säger Eva Stubbe.

Hon berättar att Ann-Marie varit orolig och ibland frågat hur det går med hyran. Framför allt var hon bekymrad över risken att tvingas betala två års höjning, sammanlagt över 11 000 kronor, retroaktivt.

— Vi har försökt lugna henne och säga att det löser sig, säger Eva.

Hon startade protesterna

En annan Nässjöbo som är glad i dag är Bitte Lindberg. Det var hon som drog i gång protesterna genom att starta en Facebook-grupp när hon fick veta att hennes pappa Ingvar skulle få en hyreshöjning. Ingvar hann gå bort innan processen var avgjord.

— Det är gräsligt egentligen, att många äldre har tvingats leva sin sista tid upprörda och oroliga. Men jag känner mig stolt över det som vi har lyckats åstadkomma tillsammans, säger Bitte Lindberg.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.
En blond kvinna står vid en bil och håller i ett par solglasögon
Framför allt var det de många hyrestilläggen för allt från specialsäng till brandlarm som retade upp Bitte Lindberg och många andra.

Ingvar är inte den ende som avlidit i väntan på besked om hyrorna. Hovrättens beslut berör 16 hyresgäster. De övriga sju ärendena har kommunen dragit tillbaka under det senaste året. I ett par fall beror det på att hyresgästerna har flyttat, men den vanligaste orsaken är att de inte längre är i livet.

Modellen ses över

Socialnämndens ordförande Ann-Cathrin Gunnar (C) säger att hon beklagar det.

— Det är jättetråkigt.

Samtidigt står hon fast vid att det var rätt att överklaga.

— Det är viktigt för rättssäkerheten att det går att få sådana här ärenden prövade.

Hon har ännu inte läst hovrättens beslut.

— Därför har jag inte hunnit analysera de än och har svårt att uttala mig, säger Ann-Cathrin Gunnar.

Nässjö kommunhus
Ann-Cathrin Gunnar räknar med att hyresmodellen kommer att ses över under hösten. Om den ska ändras behöver ärendet behandlas av kommunfullmäktige.

Konsekvensen av besluten är att 16 av cirka 400 lägenheter på Nässjö kommuns särskilda boenden inte omfattas av den hyresmodell som antagits av kommunfullmäktige.

Betyder det att hyrorna för övriga lägenheter kommer att ändras tillbaka, det vill säga i de flesta fall sänkas?

— Jag vågar inte uttala mig om det ännu, eftersom vi inte har behandlat frågan politiskt.

Ann-Cathrin Gunnar räknar dock med att modellen ses över.

— Personligen tycker jag att hyresmodellen är bra upplagd. Det är tydligt vad vi tar betalt för, både när det gäller kvadratmeterpris och andra saker som tillkommer. Men vi behöver titta på om vi måste göra justeringar med utgångspunkt från vad hyresnämnden och hovrätten har beslutat.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Läs mer om de boendes kamp här!

Fakta: Hyresmodellen

Nässjö kommuns nya riktlinjer för hyror på särskilda boenden började gälla 1 maj 2020. Ettor får en årshyra på 1 159 kronor per kvadratmeter och tvåorna 1 120 kronor per kvadratmeter. Husets ålder eller läge påverkar inte hyran, men tillägg och avdrag görs beroende på lägenheternas standard.

Några exempel på tillägg:

 • Sprinkler: +113 kr/mån
 • El: +375 kr/mån
 • Tvättmaskin och torktumlare: +225 kr/mån
 • Kaklat badrum: +135 kr/mån
 • Specialsäng: +366 kr/mån
 • Brandlarm: +70 kr/mån
 • Gemensamma utrymmen: +600 kr/mån
 • Övriga kvalitetsfaktorer*): +700 kr/mån

Några exempel på avdrag:

 • Diskmaskin saknas: -150 kr/mån
 • Kokskåp i stället för kök: -200 kr/mån
 • Balkong/uteplats saknas: -100 kr/mån

*) bland annat närhet till personal, fotvård, frisör med mera.

Källa: Nässjö kommun

Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.