HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnen i fokus på temakväll

Göteborg Att bo supertrångt, eller inte ha något hem alls, präglar vardagen för många barn i Göteborg. I går var deras perspektiv i fokus vid en temakväll om trångboddhet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Tony Haddou från Rädda Barnen berättade att över vart tionde barn i dag lever i fattigdom i Sverige. Mest utsatt är den som har en ensamstående förälder med utländsk bakgrund, och som bor i något av storstädernas miljonprogramsområden.

”Jag får göra läxan på bussen eller i trappuppgången men det luktar där.” Så berättar ett barn om sin oroliga och trånga hemmiljö, vardag för alltför många unga i bostadsbristens Sverige.

Orden återgavs av Tony Haddou från Rädda Barnen när Hyresgästföreningens nätverk ”En stad vår stad” på torsdagskvällen ordnade en träff på temat trångboddhet i Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget. Ett 70-tal personer kom för att fika, lyssna och ställa frågor.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Fokus låg på barnens perspektiv, och trebarnsmamman Sadiya Mohamed vittnade om hur svårt livspusslet blir när man helt saknar egen bostad. Att tvingas flytta runt och bo tätt inpå andra man inte känner tär, och gör det svårt att söka jobb och skapa ett liv. Just nu bor familjen på ett korttidsboende med hjälp av socialtjänsten, långt ifrån sonens skola.

– Min son har ju skolplikt så jag är tvungen att väcka dem kvart i fem på morgonen. På 2,5 år har jag bott på åtta olika ställen. Hos kompisar, i andra hand, på korttidsboenden, hotell… När man har tre barn är det svårare att hitta något. Och ingen av politikerna verkar se det som ett stort problem, säger hon.

Tony Haddou kunde även berätta att över vart tionde barn i dag lever i fattigdom i Sverige. Mest utsatt är den som har en ensamstående förälder med utländsk bakgrund, och som bor i något av storstädernas miljonprogramsområden.

Läs ocksåBoråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"Nadim Ghazale

Trångboddhet är också en ojämlik livssituation. I Sverige bor i genomsnitt drygt 10 procent för trångt i dag, enligt statistik från Eurostat och SCB. Men bland den del av befolkningen som är född utanför Europa är motsvarande siffra hela 45 procent – en lika hög andel som i Ungern eller Polen, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om.

– Det är en enorm klyfta som vi behöver göra upp med, säger Tony Haddou. Och den här bostadskrisen hade vi långt innan vi fick många flyktingar till Sverige. I Göteborg har vi områden som är mer segregerade än Harlem i New York på 1960-talet.

Under temakvällen deltog även Hammarkulleskolans kurator Ebba Hermelin och Hyresgästföreningens regionchef Anna Lönn Lundbäck.

Läs ocksåSvenskarna flyttar mest i EU – bostadspolitiken gjorde ingen skillnad
Läs också Forskare i ny rapport: Bygga nytt räcker inte för att stoppa trångboddhet Trångboddheten akut – men bara fyra kommuner i Stockholm bygger tillräckligt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.