Annons

Efter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policy

Stockholm Nyseparerade fyrabarnspappan Piotr Kundu nekades bostad. Efter kritik ändrar fastighetsbolaget Einar Mattsson sin trångboddhetspolicy. "Det gör att vi på ett bättre sätt kan ta hänsyn till olika familjeförhållanden," säger Magnus Molin som är vd för Einar Mattsson Fastighetsförvaltning.
Magnus Molin vd Einar Mattsson
Foto: Pressbild/Ida Karlsson
Einar Mattssons vd Magnus Molin säger att den nya policyn gör att de på ett bättre sätt kan ta hänsyn till olika familjeförhållanden.

Den nya policyn väntas bland annat underlätta för familjer där barnen av olika skäl delvis bor på två olika ställen.

– Det är på tiden och mycket bra, säger fyrabarnspappan Piotr Kundu.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har i flera artiklar berättat om hur han häromåret nekades en lägenhet hos Einar Mattsson med trångboddhet som motivering.

I samband med att han och barnens mamma häromåret separerade erbjöds Piotr Kundu – som då hade stått i bostadsförmedlingens kö i drygt 17 år – till en början två treor, en på 90 kvadratmeter och på 87 kvadratmeter.

Men kort därefter nekade Einar Mattsson honom att hyra någon av lägenheterna. Inte på grund av att han inte klarade exempelvis inkomstkravet, utan för att han hade för många barn som han var vårdnadshavare för.

Läs ocksåNyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barnPiotr Kundu

Nekades trots att två barn skulle bo hos mamman

Enligt bolagets dåvarande policy, som i praktiken utgick ifrån att en förälder alltid bor tillsammans med samtliga barn som hen är vårdnadshavare för, fick det bara bo fyra personer i en trerumslägenhet.

Annons

Piotr Kundu skulle andra ord behöva en femrumslägenhet för att inte vara trångbodd, vilket han inte hade kötid till.

Piotr Kundu
”Ett modernt samhälle måste kunna se till olika familjekonstellationer”, säger Piotr Kundu.

– Att två av barnen skulle bo hos sin mamma spelade ingen roll, vilket är en helt orimlig inställning. Man kan knappast prata om trångboddhet om jag skulle ha en trea på 90 kvadratmeter och barnens mamma en fyra på 97 kvadratmeter. Det är nästan 190 kvadratmeter tillsammans, säger Piotr Kundu.

– Ett modernt samhälle måste kunna se till olika familjekonstellationer. Många separerade föräldrar, även de som har höga inkomster, har dessutom inte råd med två stora lägenheter.

Värden ändrar policy

Enligt Einar Mattsson hittills gällande trångboddhetspolicy får det maximalt bo tre personer i en tvårumslägenhet, fyra personer i en trea och sex personer i en fyra. Detta dessutom oavsett hur många kvadratmeter lägenheterna är på.

Magnus Molin, vd för Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB som förvaltar 15 600 bostäder, berättar att bolagets trångboddhetspolicy har uppdaterats med en skrivning om att antalet boende ”ska vara rimligt i förhållanden till storleken” på bostaden.

Annons
Läs ocksåNyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vdMagnus Molin vd Einar Mattsson

– Den uppdaterade formuleringen gör att vi på ett bättre sätt kan ta hänsyn till olika familjeförhållanden och hur många som faktiskt kommer att bo i lägenheten, säger han.

– Policyn blir även mer flexibel eftersom vi kan ta i beaktan storlek på lägenheten och inte som tidigare bara antalet rum. Det gör att en stor lägenhet till ytan med färre rum kan bli tillgänglig för sökande med fler personer. Den nya policyn ska implementeras under 2023.

Piotr Kundu, som idag bor i en fyrarummare i Vasakronans bestånd, tycker att det är mycket bra att Einar Mattsson har ändrat sin trångboddhetspolicy.

– Dessutom har jag och min tidigare sambo flyttat ihop igen.

Läs också Värd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn” Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter” Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.