HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter”

Nyheter Att inte kunna flytta hemifrån fast man vill kan påverka individen mycket, och kan i värsta fall leda till psykisk ohälsa och depression. Det berättar psykologen Matilda Bilk.
Psykologerna Carolina Martin och Matilda Bilk driver privatmottagningen Familjen Psykologi i Stockholm. De säger att ofrivilligt hemmaboende i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa och depression.
Foto: Pressbild
Psykologerna Carolina Martin och Matilda Bilk driver privatmottagningen Familjen Psykologi i Stockholm. De säger att ofrivilligt hemmaboende i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa och depression.

Hem & Hyra berättar här om problemen med vuxna barn som inte kan flytta hemifrån. Den finns också en psykologisk aspekt av att inte kunna flytta från sina föräldrar.

– Du tar inget ägandeskap i ditt eget liv. Om du inte känner att du har ett inflytande över ditt eget liv och dina egna beslut så är det en källa till psykisk ohälsa, säger Matilda Bilk, psykolog.

Läs ocksåCasper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemmaPappa Anders inne i sonen Casper Sördéns rum. "Det är frustrerande för vi vill ju att barnen ska kunna vara självgående. Att flytta är ett sätt att klippa navelsträngen", säger Anders.

”Viktigt att kunna flytta hemifrån”

Tillsammans med Carolina Martin driver de den psykologiska privatmottagningen Familjen Psykologi på Östermalm i Stockholm. De träffar familjer, barn, unga, vuxna och par.

Hur viktigt är det för människor att ha ett eget boende?

– Det är viktigt att, när man är mogen för att flytta hemifrån, ges möjlighet att göra det. Att det inte hänger på att det inte finns lägenheter eller att det är för dyrt, säger Carolina Martin, psykoterapeut.

Annons
Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Är det skillnad på om man alltid har bott hemma eller om man har bott själv och sen tvingats flytta hem igen?

– Absolut, om du har påbörjat din individuella resa och tvingas in i de där rollerna som du hade när du var ung så är det uppgjort för konflikter. Föräldrarna behöver se att de vuxna barnen inte är barn längre. Det är nog svårt både för föräldrar och barn att flytta ihop igen efter att ha blivit självständiga. Men man kan lösa mycket bara med öppen kommunikation, säger Carolina Martin.

– Man får nog vara tydlig och ha ett möte där man sätter upp regler. Tänker vi fortfarande att vi äter middagar tillsammans? Kan Kalle ta hem sin flickvän eller pojkvän och ha ett normalt fungerande samliv i rummet bredvid? säger Matilda Bilk.

Läs ocksåBoråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"Nadim Ghazale

Kan bilda familj senare

Många vuxna bor också trångbott med sina föräldrar och kanske några syskon. Vad kan det få för konsekvenser?

Annons

– Jag tänker på brist på tillgång till det privata som du ju har behov av när du blir äldre. Om du bor väldigt trångt så har man ju inte den egna sfären. Man skjuter också kanske på familjebildandet. Om du kanske går på baren och träffar någon så kanske du inte tar hem den till familjens vardagsrum, säger Carolina Martin.

– Man får ju inte testa sitt liv. Det är ett problem att, inom dina egna ramar, inte få pröva dig fram på dina premisser. Du behöver få leva ett liv som din mamma inte blir orolig över och som du inte behöver beskriva för någon, säger Matilda Bilk.

Läs också Svenskarna flyttar mest i EU – bostadspolitiken gjorde ingen skillnad Forskare i ny rapport: Bygga nytt räcker inte för att stoppa trångboddhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.