HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Barnfamilj hänvisas till fuktig källare

Mölndal Adélia Lima Correia och hennes man har anställning och föräldrapenning. De kan försörja sig själva. Men bostadsbristen gör att de är hänvisade till socialtjänsten och en fuktluktande källare.
Foto: Gustaf Görfelt
Mattan och golvet är blött, källaren luktar kraftigt av fukt. Här har socialtjänsten placerat höggravida Adélia Lima Correia och hennes familj.

‒ Jag vill inte utsätta mina barn för det här boendet. En väninna till mig har varit jättesnäll och låtit oss sova i hennes vardagsrum sedan i onsdags. Men det går ju inte hur lång tid som helst, säger Adélia Lima Correia.

Vi står i hallen till en källarlägenhet. Sedan förra veckan är det här socialtjänsten i Mölndal vill placera Adélia och hennes familj.

Läs ocksåHemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"Hemlös som sitter på en bänk på en tågstation

Hallen tjänstgör som tvättstuga för andra boende och runt tvättmaskinerna syns konturer av nyligen uttorkade pölar. Under mattan är det vatten kvar på den råa betongen och i luften hänger en tung doft av fukt. Adélia är höggravid och har beräknat födelsedatum på lördag.

‒ Till i onsdags bodde vi på ett öppenvårdscentrum bland missbrukare. Där har jag sett saker som jag aldrig trodde jag skulle se i hela mitt liv. Ändå skulle jag hellre vara kvar där nu, hur sjukt det än låter, säger hon.

Hon har ringt Mölndals stads miljöförvaltning för att be dem komma på en inspektion.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.
Sovrummet ligger i direkt anslutning till tvättstugan/hallen. Samtliga fönster i källaren är små och sitter högt. Vid en brand skulle de vara svåra att använda som nödutgång.

Adélia Lima Correia och hennes man Danielson Ferreira Correia har inga sociala eller medicinska problem. De är inte missbrukare. Danielson har tillsvidareanställning på ett städbolag och Adélia har föräldrapenning.

Familjen består även av parets son på knappt två år och Adélias tolvåriga dotter.

Eftersom familjen är självförsörjande får de betala så mycket som de kan för sitt boende innan socialtjänsten beräknar att existensminimum är nått. Sedan står kommunen för resten. För källaren vill socialen ha 5 000 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåSopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"Tvådelad bild. Silhuett föreställande en kvinna plus en bild på skräpet som ligger överallt i hyresgästens vardagsrum.

Att hitta ett annat boende är parets akuta fokus. Men problemen som ligger i grunden går flera år tillbaka.

Det började med att Adélia miste sitt förstahandskontrakt i Bergsjön år 2015 för att hon inte betalat hyrorna i tid.

Hon och hennes dotter hankade sig fram med andrahandskontrakt, först i Kortedala, sedan i Mölndal. Det var under den här perioden Danielson och Adélia flyttade ihop. Men 2017 var de plötsligt akut hemlösa. Hur desperat de än sökte hittade de ingen bostad.

‒ Jag har kämpat för att betala av de gamla hyresskulderna, och min man har tagit ett lån för att hjälpa mig. Det mesta är betalt nu. Men jag har fortfarande betalningsanmärkningar och skulder, och det är ett stort hinder när man söker bostad. Jag har haft extrema skuld- och skamkänslor, säger Adélia.

Familjen bodde först inneboende hos Adélias kusin, sedan hos hennes mamma.

Till sist blev det ohållbart och inför dotterns skolstart i fjol tog de in på ett vandrarhem. Boendet kostade 14 000 för två veckor. Mat och busskort åt upp resten av besparingarna.

‒ När alla pengar var slut gick soc med på att hjälpa oss, säger Adélia Lima Correia.

Annons

Mitt i allt upptäckte hon att hon var gravid igen, något som absolut inte var planen.

Adélia säger att hon är inne på Boplats två gånger om dagen. Hon och hennes man söker också allt de kan hitta på andrahandsmarknaden.

Avbetalningen av skulderna har de fått upphöra med för stunden. Socialtjänsten kräver att de använder alla pengar de kan undvara till boendet.

‒ De säger att vi inte är deras målgrupp, och det är vi inte heller. Vi vill inte ha med socialen att göra, vi vill bara ha en vanlig lägenhet. När man har en bostad tar man för givet att man alltid kommer att ha en, det gjorde jag själv också. Nu vet jag hur svårt det är att komma tillbaka om man hamnat utanför, säger Adélia Lima Correia.

Hem & Hyra har sökt social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Mölndal.

Läs också Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.