Annons

Bättre utbildning minskar vattenskador

Nyheter Vattenskadorna i bad- och duschrum har minskat. Men två kalla vintrar har i stället gett skador i andra utrymmen.

För tio år sedan utfördes en vattenskadeundersökning på initiativ av VVS-branschen, Boverket, Smittskyddsinstitutet samt flera försäkringsbolag.

Resultatet visade att vattenskador i landets bostäder varje år kostar fem miljarder kronor – och att våtrummen stod för närmare 40 procent av skadorna.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Som följd infördes specifika branschregler för säker vatteninstallation, auktorisation av VVS-företag samt en särskild utbildning av montörer och arbetsledare.

Den senaste genomgången tyder på att arbetet gett resultat.

Annons

Våtrummens andel av skadorna har minskat för varje år och utgjorde i fjol mindre än en tredjedel av de rapporterade fallen – det vill säga 323 av 1 070 incidenter.

Läs ocksåHyresgästen krävs på nästan hundra tusen kronor – stängde av elen i lägenhetenVattenskada

Rolf Kling, teknisk Chef för VVS-företagen, ser en direkt koppling till kvalitetsarbetet.

– Jag hoppas det beror på att man bygger bättre badrum. Men det här är en lång resa och eftersom man kanske bara renoverar badrummet vart tjugonde år kommer det att ta lång tid innan vi går i mål, säger han till Hem och Hyra.

Annons

De senaste två åren har däremot vattenskador i andra utrymmen ökat kraftigt – något Rolf Klang tror har direkt koppling till en dubbel uppsättning bistra vintrar

Läs ocksåAnmälde inte vattenskadat badrum på fem år – krävs på 125 000 kronorKakelplattor som lossnat i badrum och hand som håller sedlar.

– Det rör sig om frysskador och hänger inte ett dugg ihop med dålig kvalitet.

Fakta: Antal vattenskador 2011

Kök: 315 (29 procent)

Bad/dusch: 323 (30 procent)

Tvättstuga: 73 (7 procent)

WC: 47 (4 procent)

Annat: 312 (30 procent)

Totalt: 1 070

Fakta: Antal skador fördelade på hustyper

Villa: 908 (85 procent)

Lägenhet: 68 (6 procent)

Fritidshus: 94 (9 procent)

Läs också Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala Duschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor För stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.