”Bättre utgångsläge för privata förhandlingar”
– Om det blir så här får vi en bättre förhandlingsingång mot privata hyresvärdar. Tidigare har de skrivit på hängavtal och tagit del av allmännyttans hyreshöjningar, utan att vi på något sätt kunnat kontrollera vad de levererar.
Terje Gunnarson menar att detta är speciellt viktigt eftersom de privatägda hyresrätterna på senare tid blivit fler jämfört med de allmännyttiga. Han talar också om vikten av tydligare krav på hur man ska få ta ut pengar ur de kommunala bolagen vilket också finns i förslaget.
– Sen finns det alltid en kreativitet hos politiker som vill plocka ut pengar, säger Terje Gunnarson.
Har allmännyttan spelat ut sin roll nu?
– Ingen del har spelat ut sin roll eftersom det är alla förhandlade hyror på orten som är viktiga.
– Den största faran generellt är om vi inte klarar arbetet med att systematisera hyressättningen. Idag är det egentligen bara byggår och lägesfaktor som styr hyressättningen i Stockholmsregionen.
Terje Gunnarson pekar på att det finns en politisk enhet i Sabos styrelse. Vilket kan betyda en bred politisk acceptans för förslaget.
– Det tyder på en politisk enhet i alla fall i de allmänna bostadsbolagen. Dessutom beslutade Sabo på sin kongress att de inte längre vill vara hyresnormerande. Därför gäller det att säkra det system vi ändå har.
– Ska man hitta en gemensam väg får man både ge och ta, och jag tycker faktiskt att vi mest har fått.
Kan du förstå de förtroendevalda som känner sig bortglömda i arbetet kring en så här viktig överenskommelse?
– Jag har respekt för att man vill vara med och påverka. Men det går inte att förankra den här typen av överenskommelser löpande.
– Jag hoppas att det finns ett förtroende för parterna hos politikerna. Och att de kan hålla sina fingrar i styr.