Begär att vite döms ut mot försumlig hyresvärd
– Det här är en mycket ovanlig åtgärd, säger Hyresgästföreningens jurist Conny Borup, som företräder flera av hyresgästerna i Onsala fastigheters parhus i Särö.
Annons
– Jag har aldrig tidigare varit med om att en hyresvärd inte åtgärdar brister där ett vite också finns utdömt.
Det ena fallet gäller en familj som bott i samma lägenhet i 15 år. De har under lång tid framfört klagomål till hyresvärden om brister i lägenheten. Tvättmaskinen fungerar inte som den ska, flera element är ur funktion, badrummet har fuktskador, kranar läcker, vindstrappan är ranglig och husets hängrännor behöver rensas, för att nu bara nämna några av problemen.
Men eftersom klagomålen inte gett några resultat vände sig familjen, med hjälp av Conny Borup, till hyresnämnden. Beslutet därifrån blev ett åtgärdsföreläggande mot hyresvärden där en lång rad brister skulle vara åtgärdade före vissa bestämda datum. Om inte skulle vite utdömas.
Det här beslutet valde dock hyresvärden att överklaga. Men även Svea hovrätt gick på samma linje som hyresnämnden i Göteborg. Senast den 15 maj i år skulle de mest akuta felen vara fixade och i mitten av juli ska samtliga brister vara åtgärdade. Annars hotar samma vitesbelopp som tidigare.
I Svea hovrätt hävdade bolaget att de försökt få tillträde till lägenheten men utan att lyckas och att familjen därmed motarbetat försöken att få bristerna åtgärdade. Något familjen dock avfärdar – enligt dem har bolaget inte en enda gång erbjudit några reparationer eller hört av sig för att få komma in i lägenheten.
Detsamma säger hyresgästen i ett grannhus i samma område. Också här finns ett åtgärdsföreläggande mot Onsala fastigheter som bland annat gäller ett läckande tak som ska repareras. Men trots att det beslutet togs redan i december förra året har ingenting hänt i något av husen.
Conny Borup anser det uppenbart att bolaget inte har någon avsikt att reparera och vill nu att hyresnämnden dömer ut de viten som det redan finns beslut om för att därmed sätta press på bolaget. Sammanlagt handlar det om drygt 20 000 kronor för de åtgärder där tidsfristen redan löpt ut.
Onsala fastigheter finns sedan i höstas på Hem & Hyras Svarta lista. Där hamnar de hyresvärdar som dömts till åtgärdsföreläggande eller tvångsförvaltning i någon av landets åtta hyresnämnder eller i Svea hovrätt.
Onsala fastigheter har inte gått att nå för en kommentar.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.