Annons

Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld

Göteborg Först slutade mannen betala hyra, sedan dog han. Men Göteborgs stad sade inte upp kontraktet. Först nu, efter fem år, vräks dödsboet med över en kvarts miljon kronor i hyresskuld. Under tiden verkar andra personer ha använt ettan gratis. Hem & Hyra bestämde sig för att knacka på.
Skattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.
Foto: Gustaf Görfelt
I ett hus på Hisingen finns den här lägenheten. Ingen hyra har betalats för den på fem år, men Göteborgs stad har inte sagt upp kontraktet.

Den äldre mannen bodde i ett hyreshus på Hisingen som ägs av Göteborgs stad. Huset ingår i en fastighet där de två andra husen är ett äldreboende.

Redan under 2018 lät mannen bli att betala flera månadshyror. I april 2019 slutade han betala hyran helt för den lilla ettan med kokvrå. Det är ett agerande som normalt brukar resultera i uppsägning, men inte i det här fallet.

Läs ocksåFusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarnaLånga bostadsköer öppnar upp för bostadsfusk.

Ett och ett halvt år gick. I december 2020 avled mannen. Hans dödsbo fortsatte sedan att stå kvar på kontraktet trots att inga hyror kom in.

Ingen reagerade

Varför ingen reagerade är höljt i dunkel. Först våren 2023 vaknade Göteborgs stad, fyra år efter att den sista hyran betalats in.

En ny förvaltning, Stadsfastighetsförvaltningen, hade då nyligen bildats genom en sammanslagning av lokalförvaltningen och delar av fastighetskontoret. Där upptäcktes den växande hyresskulden.

Läs ocksåHyresgästen hade 240 kronor i skuld till värden – nu vräks han från sitt hemBo Wernersson, på hyresvärden SBF säger att hyresgästens skuld var större än 240 kronor när de började driva ärendet.

Olle Björquist arbetar på förvaltningen som enhetschef för kommersiella och övriga fastigheter.

”Udda del av beståndet”

– Det här huset har ägts av den tidigare lokalförvaltningen. Lokalförvaltningen förvaltade främst lokaler som hyrdes av skolor, äldreboenden och liknande. Privatbostäder utgjorde bara en mycket speciell och udda del av beståndet. Sammanlagt ett 60-tal bostäder i tre fastigheter, säger Olle Björquist.

Han har försökt spåra hanteringen bakåt, och säger att allt tyder på att de obetalda fakturorna uppmärksammats tidigare. Men de verkar då ha fastnat hos Visma, som staden köper in tjänster av rörande fordringsbevakning och inkasso.

Läs ocksåPappan hamnade i fängelse – hyresvärden ville vräka barnfamiljenEn tudelad bild. T v en bild på entrén till Uppsalahems kontor. En ljusgul fasad, en trappa upp till entrén med ett svart räcke. Över porten står det Uppsalahem, likaså på en skylt på väggen till vänster i bilden. Bilden till höger föreställer Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Längst fram en skylt där det står Kriminalvården samt deras logga. I bakgrunden en gråvit byggnad i vinkel. En innergård med en grön gräsmatta och en grön buske.

– Innan kontraktet kunde sägas upp krävde Visma att det skulle göras en bouppteckning, men det ville de anhöriga inte gå med på. Då blev det en sorts systemteknisk låsning. I höstas beslöt vi att säga upp lägenheten själva, utan att gå via Visma, säger Olle Björquist.

Misstänkt bebodd

Våren 2024 nådde uppsägningen slutligen hyresnämnden. Då hade dödsboets hyresskuld vuxit till 276 310 kronor.

Stadsfastighetsförvaltningen misstänker dessutom att personer fortsatt använda lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen avled.

– Jag förstår det som att den varit bebodd. Det har varit en person skriven i lägenheten, men det har aldrig öppnat någon när vi velat komma in, säger Olle Björquist.

Annons

Oklart om det finns pengar

Nyligen kom hyresnämndens beslut. Stadsfastighetsförvaltningen får säga upp kontraktet.

Släktingar till mannen var inte intresserade av att komma till hyresnämndens sammanträde. Man kan inte heller ärva skulder. Så om staden kan få igen någon hyra beror på vad som finns i dödsboet. Detta är dock oklart i nuläget.

– Hur vi ska hantera skulden kan vi inte ta ställning till innan hyresnämndens beslut vunnit laga kraft, säger Olle Björquist.

Är lägenheten utrymd?

– Nej, det kan vi inte heller göra innan beslutet vunnit laga kraft.

Är den fortfarande bebodd?

– Det vet vi inte.

Släkting skriven på adressen

När Hem & Hyra gör efterforskningar visar det sig att en släkting till den äldre mannen varit folkbokförd i lägenheten till och med sista veckan i juni. Då skrev sig personen i stället på en annan adress. Elabonnemanget har dock varit uppsagt sedan 2020, så det finns ingen ström i lägenheten.

Vi besöker huset och knackar på dörren. Ingen öppnar och det märks inga livstecken. Utifrån syns en blomkruka i ett fönster, men balkongen är tom och kal och persiennerna neddragna.

En person vi träffar säger att hen uppfattat att det varit en del ”spring in och ut” i lägenheten tidigare, men den sista tiden har det inte verkat som att någon bor där.

”Vet inte vad du pratar om”

Vi söker också släktingen som nyss var folkbokförd på adressen och lyckas få kontakt. Mannen ringer upp, men när han får höra vad det handlar om blir han fåordig.

Annons

Han vill inte svara på om han bott i lägenheten, använt den på något annat vis eller varför han annars varit skriven där, tre och ett halvt år efter sin äldre släktings bortgång.

– Jag vet inte vad du pratar om. Jag tror det har blivit något missförstånd, säger mannen.

Han lovar att ”kolla upp saken och återkomma”. Sedan hörs han inte av mer.

Skenande bostadsbrist

Bostadsbristen i Göteborg är akut, men staden har på det här viset försuttit möjligheten att hyra ut ettan under flera år. Skattebetalarna riskerar dessutom att gå miste om över en kvarts miljon kronor i hyresinkomster.

– Så får det inte vara, säger Olle Björquist.

Hur kan det dröja fem år innan ett kontrakt sägs upp, när ingen betalar hyran?

– Med ödmjukhet för att jag inte arbetade där då, så tror jag helt enkelt att det missats. Det fanns heller inte tillräckliga rutiner kring hur ett sådant ärende skulle hanteras, eller av vem.

Vad gör ni för att det här inte ska hända igen?

– Nu har vi samlat all förvaltning av byggnader i en och samma förvaltning. Vi har två förvaltare som arbetar enbart med bostäder, däribland det här objektet. Vi har en helt annan organisation och kompetens idag. Risken att något sådant här ska hända är väldigt mycket mindre, säger Olle Björquist.

Läs också Hyresskulderna ökar kraftigt i Sverige – Marianne vräktes efter sonens olycka: "Får stå här med skammen" Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.