Annons

Björn avslutar med vinst

Finspång Från bostadsöverskott till bostadsbrist. Från röda till svarta siffror. Under de senaste sex åren har Vallonbygden lyckats stärka sin ekonomi. Förra årets resultat blev ett av de bästa hittills, berättar avgående vd:n Björn Andersson.
Foto: Jakob Kindesjö
Björn Andersson, avgående vd för Vallonbygden.

Finspångs kommunägda bostadsbolag Vallonbygden redovisar ett resultat efter finansiella poster på 14,2 miljoner kronor för 2016. Det är något lägre än 2015 då bolaget visade en rekordvinst på 17 miljoner kronor.

Men resultatet 2016 hade kunnat varit högre om bolaget inte stärkt upp satsningen på underhåll, förklarar vd Björn Andersson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Då hade vi visat en vinst på 18 miljoner. Vi ökade på underhållet med 3,8 miljoner kronor under förra året jämfört med vad vi gjorde 2015, förklarar han.

Orsaken till bolagets resultat är flera gynnsamma förhållanden, vilket också möjliggjort flera satsningar. Under förra året genomfördes investeringar på totalt 85 miljoner kronor i nya bostäder, som till exempel byggstarten av höghuset Majoren.

— Vi har en bra situation med mycket låga räntor och 99,7 procents uthyrningsgrad. De två senaste vintrarna har varit milda och snöfattiga vilket gett lägre kostnader.

Annons
Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

2016 blir det sista bokslutet för vd Björn Andersson, som går i pension den sista april i år. När han tillträdde som vd 2010 såg den ekonomiska situationen i företaget mycket dystrare ut, berättar han. Vallonbygden stod då med 100 tomma lägenheter och ett hyresbortfall på 10 miljoner kronor.

— Bolaget hade en dålig ekonomi, man visade ett resultat på två miljoner, vilket var alldeles för lite för ett bolag i den storleken och ibland var det minus. Jag såg en utmaning i att försöka vända det, säger han.

Vallonbygdens ekonomi blev bättre när efterfrågan på bostäder tog fart i Finspång 2015 men också av att man sålde av sitt bestånd av hyreshus på landsbygden.

Läs ocksåLigan som fixar rent i förråden

— Vi hade svårt att få de bostäderna uthyrda och det var bättre för oss att satsa på centralorten. De här lägenheterna finns ju kvar hos en privat värd men vi var ingen lämplig ägare, säger Björn Andersson.

Annons

För bolaget väntar fortsatta utmaningar i form av satsningar på underhåll och nyproduktion. Men det är frågor som hamnar på efterträdaren Hans-Erik Olofsson som tillträder vd-posten i maj.

— Jag kommer sitta i hyres- och arrendenämnden, sedan ska jag försöka resa lite mer, spela lite mer golf och försöka gå till gymmet oftare, säger Björn Andersson, om den kommande tiden som pensionär.

Läs också Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.