Annons

Ligan som fixar rent i förråden

Finspång Mycket skräp glöms kvar i hyreshusens förråd. I Finspång har Vallonbygden tagit hjälp av UF-ligan – fem gymnasieungdomar som både rensar rent och lär sig driva eget företag.

Det är tisdagsmorgon och utanför ett av hyreshusen på Kapellvägen i Finspång står UF-ligan redo för dagens insats. Att hjälpa hyresvärden Vallonbygden bli av med kvarlämnat bråte i källare och på vind. Lastbilens flak fylls med allt från tv-apparater och soffor till diverse skräp.

— Jag tycker det är jättekul. Min pappa driver ett företag i Finspång och det kan jag också tänka mig att göra i framtiden, säger Natalie Lindberg, vd i UF-ligan.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

De fem eleverna i UF-ligan går den fyraåriga handelsutbildningen på Bergska gymnasiesärskola, som har undantag för distansutbildning under coronaepidemin. Bolaget startade de i augusti förra året och ska drivas under två årskurser.

— Det här är riktiga jobb som ska utföras. De ska ta fram offerter, fakturera, bokföra och använda internetbank. Här får de alla ämnen på riktigt, förklarar Anette Carlsson, lärare på Bergska.

Annons

Kommunägda Vallonbygden har ett samarbete med skolan och uppskattar hjälpen de får av de företagsamma eleverna.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

— Det här är mycket värt för oss. Det frigör tid för oss som vi i stället kan lägga på reparationer och att hjälpa olika hyresgäster med problem, säger Bosse Dahlberg, reparatör på Vallonbygden.

För eleverna har ligans verksamhet hittills dragit in fyra-fem tusen kronor och de har redan börjat diskutera hur de ska användas.

Annons

— Vi har pratat om att resa i väg någonstans, men vi får se hur mycket pengar vi får ihop. Det vore kul att åka till Grekland, men det kan också bli Stockholm eller Kokpunkten, säger Alma Lejon, marknadschef i UF-ligan.

Läs ocksåVallonbygden i hyrestoppen

Förutom Alma, Natalie och Amanda ingår även Sanna Lundin och Mustafa Mustaf i UF-företaget.

Läs också En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår Profilens utemiljö rustas upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.