Annons

Vallonbygden i hyrestoppen

Finspång Med en hyreshöjning på 2,75 procent är Vallonbygden en av de hyresvärdar som höjer hyran mest i år. Men enligt bolaget beror det på att höjningen gäller för en längre period än ett år.
Foto: Jakob Kindesjö
Med nästan 2 000 lägenheter är Vallonbygden Finspångs största hyresvärd.

Kommunägda Vallonbygden i Finspång ligger i toppen bland de hyresvärdar i landet som höjt hyrorna mest i år, visar Hem & Hyras kartläggning. Den 1 april höjde bolaget hyrorna med 2,75 procent. För en hyresgäst som har en månadshyra på 6 000 kronor innebär det ett påslag på 165 kronor i månaden.

Men Vallonbygden tycker inte att deras topplacering är riktigt rättvis. Enligt vd:n gäller hyreshöjningen för femton månader framåt räknat från årsskiftet. I den nya hyran från 1 april ingår ersättning för hyreshöjningen under de första tre månaderna i år, januari, februari och mars.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

—  Vi tyckte det var en bra lösning och att hyresgästerna slapp att betala höjningen retroaktivt. Jag tycker inte att den här jämförelsen blir riktigt rättvis. Hade vi inte gjort så hade höjningen blivit 2,2 procent, säger Hans-Erik Olofsson, vd för Vallonbygden.

Annons

Orsaken till hyreshöjningen är ökade taxor för bland annat vatten, värme och sophämtning. Men också ökade kostnader på grund av att Vallonbygden vid årsskiftet förlorade sitt uppdrag att förvalta kommunens fastigheter. Något som inneburit ökade utgifter för it och personal, vilket Hem & Hyra rapporterat om tidigare.

— Vi hade förhandlingar fram och tillbaka och det blev den här nivån vi till sist kände oss nöjda med. Det är en relativt hög höjning, men utifrån de underlag som bolaget presenterade så kunde vi se en rimlighet i det, säger Linda Ljung, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång

Vallonbygden hade yrkat på att få höja hyrorna i år med 4 procent, men är ändå nöjda med resultatet.

Annons

— Det hamnade där vi förväntade oss, vi kommer att kunna göra det vi har budgeterat kring underhåll och investeringar, säger vd Hans-Erik Olofsson.

Läs också Ligan som fixar rent i förråden En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Hyresvärdar krymper efter nyår Profilens utemiljö rustas upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.