Annons

Boende och integration tema på lunchsamtal

Vänersborg Går det att bygga bostadsområden som bidrar till att människor möts? Den frågan diskuterades när Vänerborgs kulturvecka idag bjöd in till lunchsamtal på Folkets Hus.
, ,

”Om i ödslig skog ångest dig betog, kunde ett flyktigt möte vara befrielse nog.”

Med de raderna inledde kultursekreterare Klara Blomdahl lunchsamtalet som lockade ett trettiotal deltagare till Folkets Hus idag. 

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det är en dikt av Hjalmar Gullberg och den heter Människors möte. Min lärare i svenska tyckte att vi skulle läsa upp den för varje ny människa vi mötte. Inte minst alla de som kommer nya till vårt land. Jag tänker att den kan bli ett avstamp för vårt samtal här idag. För boendet kan vara en väldigt viktig mötesplats, sade Blomdahl.

Kring lunchbordet fanns Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder, Vänersborgs kommunalråd Marie Dahlin (S) samt Pål Castell, planarkitekt vid Vänersborgs kommun.

Annons

Det timslånga samtalet böljade över ämnen som samlingslokaler, skolor som mötesplatser, inhägnade bostadsområden, boinflytande på riktigt och samhällsplanering med självförtroende. Att boendesegration är något som ska bekämpas var alla överens om. Men att föra det kriget i vissa delar av en stad fungerar dåligt. 

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Så här sade exempelvis Pål Castell:

– Om vi menar allvar med att vi vill ha ett blandad stad där olika boendeformer gränsar till varandra. Då kan vi inte samtidigt satsa på stora villaområden vid sidan av staden. 

Marie Linder påminde om allas rätt att känna stolthet över sitt hem och sitt bostadsområde och refererade till artisten Ison Glasgow som, på Hyresgästföreningens initiativ, träffade gymnasieungdomar från Vänersborg i våras.

Annons
Läs ocksåSnackkafét knyter samman grannarna - "Språket är nyckeln till allt"Elmi Farhiya, Ishan Binish, Monica Segerfeldt, Salomon Daniel Joby och Joby Daniel.

– Ison har valt att bo kvar i den miljonprogramsförort han växte upp i. När jag frågade varför han inte flyttat därifrån svarade han, ”…varför skulle jag göra det? Det är här jag känner mig hemma och jag är stolt över mina hoods”. Så borde fler av oss känna, sade Linder. 

Läs också Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar" Johan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat sanera Nu vågar May, 16, bjuda hem kompisar igen: ”Inte skämmigt längre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.