Annons

Renoveringskaos och sparkad vd – nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: ”Vi får inga svar”

Lidköping Det stormar inom kommunala AB Bostäder i Lidköping. Först var det renoveringskaos för hyresgästerna i kvarteret Leoparden och nu har vd:n fått sparken. "Det värsta är att vi hyresgäster inte får några svar", säger Petra Carlsson.
Hyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.
Foto: Privat / Monica Bogsjö Andersson
Hyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.

Det har flera gånger varit turbulent kring den nu sparkade vd:n Karl Alexandersson på AB Bostäder i Lidköping. Något som Nya Lidköpings Tidning rapporterat om. Först handlade det om att Alexandersson efterträdde sin bror på VD-posten, en tjänst som aldrig utannonserades. Därefter ifrågasattes ett markköp som han gjorde privat för en krona för att hjälpa bolaget med en fastighetsaffär.

Renoveringen av området Leopardens fasader har varit en mardröm för AB Bostäders hyresgäster.
Renoveringen av området Leopardens fasader har varit en mardröm för AB Bostäders hyresgäster.

Senaste året har kritiken handlat om en kaosartad renovering av kvarteret Leoparden. En renovering som redan tagit dubbelt så lång tid som planerat och där en tvist med entreprenören gjort att denne nu dragit sig ur och lämnat hyresgästerna åt sitt öde.

– Det har varit helt fruktansvärt. Vi fick information om att fasadrenoveringen skulle ta 20 veckor per huskropp. Nu är vi uppe i det dubbla och de är fortfarande inte klara, säger Carina Eringfält som bott i området sedan 1976 och som är Hyresgästföreningens husombud i kvarteret.

Månader av isolering

Från augusti till februari var Carinas fönster täckta med plast så att hon varken fick in något dagsljus eller kunde vädra. Även balkongen var obrukbar. För Carina och hennes grannar innebar det månader i mörk isolering där krukväxterna dog och humöret gick i botten.

– Vi kan fortfarande inte använda våra balkonger. Istället för räcke har de satt upp en tillfällig spånskiva och golvet är uppbilat, så där går inte att vara, säger Carina Eringfält.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Byggnadsställningen står fortfarande kvar framför Carina Eringfälts lägenhetsfönster.
Byggnadsställningen står fortfarande kvar framför Carina Eringfälts lägenhetsfönster.

På dagarna har arbetet fört oväsen och om nätterna har byggplasten slagit så hårt i vinden att oljudet gjort det omöjligt att sova.

Det senaste som hänt är att entreprenören som utfört arbetet för AB Bostäder försvunnit från platsen och gjort sig oanträffbar. Något som lämnat hyresgästerna i ett limbo där ingen vet när renoveringen kommer att återupptas eller avslutas.

– Det känns bedrövligt att gå in i en ny sommar med det här byggkaoset. Det är ju nu man vill göra fint på balkongen och börja använda den, säger Carina Eringfält, som gärna hade flyttat om hon bara hittat en ersättningslägenhet.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Carina har följt den senaste tidens rapportering kring vd Karl Alexanderssons avsked.

Varför tror du att styrelsen gav honom sparken?

Annons

– Det är ju väldigt svårt att säga eftersom vi inte får några svar. Men det har säkert varit flera saker och så blev väl det här med renoveringen av Leoparden droppen, säger Carina Eringfält.

Läs ocksåGottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusenEn svartvit bild där en man i kostym står i en folkmassa i ett köpcentrum.
Kräver ytterligare hyresreducering

Tidigare var det bestämt att hyresgästerna skulle få en femprocentig nedsättning av hyran under den tid som arbetet pågick.

– Eftersom renoveringen dragit ut så på tiden pågår det nu en förhandling om ytterligare kompensation, säger Ludvig Möller, jurist på Hyresgästföreningen.

Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
”Vi jobbar för att hyresgästerna i kvarteret Leoparden ska få ytterligare ersättning”, säger Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Petra Carlsson hyr en av AB Bostäders 2 600 lägenheter och sitter med i Hyresgästföreningens lokala förhandlingsdelegation. Hon har mött Karl Alexandersson i många förhandlingar genom åren. På frågan om hur han varit som vd svarar hon så här:

– Det är en klurig fråga. Jag kan tänka mig att alla AB Bostäders hyresgäster har sin egen uppfattning om det. Som jag ser det har han inte varit en så synlig vd, förutom vid större arrangemang och bomöten. Vi har inte alltid varit överens men jag upplever att hans bemötande alltid har varit fint.

Hur tror du att turbulensen påverkar hyresgästernas förtroende för AB Bostäder? 

– Det är naturligtvis inte bra. Det värsta är att vi inte får några svar. Styrelsen är inte tydlig med varför de sparkar Karl Alexandersson. Det leder till oro, frågor och spekulationer, säger Petra Carlsson.

Karl Alexandersson hann vara vd för AB Bostäder i sju år. Enligt styrelsen beror avskedet inte på någon enskild händelse utan på att man nu behöver ett nytt ledarskap.

– Vi gör bedömningen att i det läge som bolaget befinner sig just nu behöver vi ett nytt ledarskap. Vi ser inte att det är Karl som ska leda bolaget framöver och därför har vi beslutat att säga upp hans anställning från och med i dag, säger Henrik Gallus (L), ordförande för AB Bostäders styrelse i ett pressmeddelande.

Annons
Stark kritik av personalen

Bolagets personal har riktat stark kritik mot styrelsens avskedsbeslut. I ett långt mejl till styrelsens ledamöter, kommunalrådet Bertil Jonsson (M) och kommundirektör Ulrika Strandroth Frid beskriver de sin ilska:

”Personalen har ett mycket stort förtroende för Karl och anser att beslutet är helt felaktigt tagit av styrelsen. Det är en stor besvikelse bland personalen i bolaget och vi kollegor till Karl är otroligt ledsna över detta beslut”, skriver de bland annat i mailet som är signerat med Personal på AB Bostäder.

Medarbetarna är även kritiska kring hur avskedet har hanterats. ”Sättet detta gjorts på och att vi inte får några vettiga svar gör att personalens förtroende för styrelsen är mycket lågt. Var har styrelsen varit när samarbete och stöttning hade varit på sin plats? Var fanns styrelsen/ordförande när Karl ensam fått stå upp för bolaget i pressen? Var har samarbetet funnits?”, skriver de.

I ett långt mail skriver personalen på AB Bostäder att de uppskattat sin tidigare vd.

Hem & Hyra har utan framgång sökt styrelseordförande Henrik Gallus (L) för en kommentar.

Den tidigare vd:n, Karl Alexandersson, vill inte ställa upp på en intervju men ger via sms följande kommentar:

– Det känns oerhört tråkigt och smärtsamt att inte få styrelsens förtroende att fortsätta leda bolagets verksamhet. Men jag är väldigt stolt över det som har presterats av organisationen under min tid som vd.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att jakten på en ny vd har påbörjats.

Läs också Kräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjning Fimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.