HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Boende ska inte betala dubbelt för återvinning vid bostaden”

Nyheter Sopor ska sorteras och lämnas så nära bostaden som möjligt. Det förslaget kom från regeringen tidigare i år och välkomnades från flera håll. Men kostnaden för återvinningen får inte landa på fastighetsägaren, och därigenom på de boende, varnar flera remissinstanser.

Insamling av papper, tidningar, glas med mera ska ske nära bostaden. Det är miljöminister Karolina Skogs målsättning enligt ett förslag som presenterades i mars och som Hem & Hyra skrivit om tidigare.

– Vi vet att fler sorterar sitt avfall när det blir lätt att göra rätt. Nu gör vi bostadsnära insamling till huvudregel. Då blir det också mer avfall som kan återvinnas, sa miljöminister Karolina Skog (MP) till Hem & Hyra då.

Läs ocksåRegeringen vill skapa kortare väg till återvinningen

Nu har förslaget varit ute på remiss och de flesta instanser har hunnit svara på regeringens promemoria. Hyresgästföreningen ser positivt på förslaget, enligt den remiss som organisationen lämnat in. Men här påpekas också några risker.

– Det är viktigt att insamlingen ingår i producentansvaret. Som det varit hittills har boende i flerfamiljshus fått betala två gånger. Den fastighetsnära insamlingen har byggt på initiativ från fastighetsägare, så då har boende betalat både när de köper en vara och en gång till via hyran, säger Jennie Wiederholm, energiexpert vid Hyresgästföreningen och påpekar att detta måste vara tydligt.

Branschorganisationen Fastighetsägarna instämmer med att producentansvaret är viktigt och att det är producent och tillverkare som ska stå för kostnaden som insamlingen innebär.

Läs ocksåBostadsbolag i Aros-Gävle nominerade till pris

“Många fastighetsägare har historiskt på egen bekostnad valt att inrätta dessa utrymmen och betalat för bortforsling av förpackningar och returpapper vilket starkt bidragit till att producenterna nått insamlingsmålen”, står det i remissvaret.

Även allmännyttans intresseorganisation Sabo riktar samma kritik mot förslaget.

“Sabo anser att konsekvensutredningen för fastighetsägare är bristfällig. Det läggs ett fortsatt ekonomiskt ansvar på fastighetsägare vid hämtning i bostadsfastighet, förutom själva hämtningsavgiften. Detta kan innebära att enskilda fastighetsägare, som inte har hämtning idag, tvekar att införa fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper, eftersom det tillkommer kostnader för avfallsutrymmen, hårdgörande av markytor, regnskydd, information till hyresgäster samt ökad risk för nedskräpning.”

Läs ocksåHyrde ut via AirBnb – blev av med hyreskontraktet

Det måste också vara tydligt vem som får använda insamlingsplatserna enligt Hyresgästföreningens remissvar. Om andra än boende får tillgång riskerar de att bli hårt belastade.

– Om det blir offentliga soprum, vems är då ansvaret att städa där? Det är viktigt att det blir tydligt hur det ansvaret ser ut. För det är tyvärr inte ett helt ovanligt fenomen att folk kommer på “titta där är ett soprum på väg hem från vår sommarstuga, då kan vi slänga in allt möjligt där”, säger Jennie Wiederholm.

Läs också Tröstlös jakt på större bostad för trebarnsfamiljen Ingen förtur för trångbodda barnfamiljer i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.