Annons

Boinflytandet får godkänt betyg

Blekinge 30 av 52 kommunala bostadsbolag inom Hyresgästföreningens sydöstra region har avtal om boinflytande med organisationen. När de sätter betyg på verksamheten är det klart godkänt.

Hem & Hyra har låtit de allmännyttiga bostadsföretagen svara på frågor om boinflytande. Enligt lagen finns en skyldighet för bostadsbolagen att låta hyresgästerna påverka sitt boende och en möjlighet till det är genom att ha ett så kallat boinflytandeavtal med Hyresgästföreningen.

I enkäten till bolagen får de bland annat sätta betyg på vad de tycker om den verksamhet som Hyresgästföreningen tillhandahåller inom ramen för avtalen. Av de 30 bolag som har boinflytandeavtal ger 24 betyget 3 eller högre till samarbetet med Hyresgästföreningen. Två har gett betyget 1.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det du säger till mig tycker jag låter positivt. Det är sant att det finns utvecklingspotential – vi har en del att göra för att skapa ett bra boinflytande för hyresgästerna, säger Anders Wall, chef för boinflytandeenheten i Region Sydost.

Vad kan Hyresgästföreningen göra för att toppa betygen ännu mer?

– Det uppdrag vi har är att vara mer konstruktiva i vår dialog med bolagen. ”Vad måste vi göra för att skapa det här goda boinflytandet?” Då måste vi ta reda på vad hyresgästerna tycker.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

Och det gör de med hjälp av enkäter, trapphusträffar och olika arrangemang där hyresgästerna får chansen att berätta vad de tycker.

– Vi hamnar ofta i en fixarroll, men vi ska bjuda in hyresgästerna i det här arbetet. Där har vi mer att göra, säger Anders Wall.

En del bolag är missnöjda, några till och med så mycket att de sagt upp sina avtal. Vad ska ni göra åt det?

Annons
Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

– Förtroende tar år att bygga upp igen. Man måste föra en diskussion med de här bolagen. Kanske ska vi inte ha boinflytandeavtal utan arbeta i projektformer och visa att vi kan det här med boinflytande.

Ser ni det som ett misslyckande när bolagen säger upp avtalet?

– Ja, det tycker jag. Där har vi inte levererat det vi skulle göra.

Ett skäl till att det kan bli så är att parterna inte varit tillräckligt tydliga mot varandra och Anders Wall tycker att de kan bli bättre på att framföra vad de vill, båda två.

Är det en målsättning att ha boinflytandeavtal överallt?

– Jag är inte så säker på att vi behöver boinflytandeavtal överallt för att hyresgästerna ska få inflytande. Vi kan påverka genom förhandlingsordningen också.

Nackdelen är att om boinflytandearbetet tas den vägen får det konkurrera med alla andra frågor och risken blir att arbetet inte kommer ut i bostadsområdena på samma sätt.

Annons

Vill ni ha fler avtal?

– Absolut! Vi har en dialog med bolag varje år om det här.

Läs mer:

Hälften har boinflytandeavtal – men inte självklart hos alla

Karlshamnsbostäder fick en nystart efter avtalskollaps

Hos Gislavedshus kvalitetsmärks boinflytandet

Fakta: Medelbetyg från dem som har boinflytandeavtal

Jönköping: 3,38 (8 svar)

Kronoberg: 2,5 (2 svar)

Kalmar: 3,38 (9 svar)

Blekinge: 4,0 (2 svar)

Region Sydost: 3,52 (29 svar)

I Hyresgästföreningen Sydost ingår Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Östergötland och Gotland.

Läs också Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.