Annons

”Bor en massa barnfamiljer här”

Göteborg Ingen hade berättat att deras hus hade radonproblem. Men när grannarna på Spannlandsgatan i Högsbo fick veta valde de att agera. Nu har de startat en lokal hyresgästförening för att sätta press och bidra till en lösning.
Grannar sitter i soffa och pratar.
Foto: Linn Bergbrant
Grannarna Erik Pettersson och Annika Ström Öberg har båda barn som vuxit upp i radonhuset på Spannlandsgatan. Värden har inte åtgärdat den livsfarliga gasen, trots att det nu gått tolv år sedan miljöförvaltningens första föreläggande.

Av en ren slump fick Erik Pettersson förra året veta att han bor i ett radonhus. Hans värd, Stefan Paterson, hade inget sagt. Inte heller kommunen, trots att man jagat fastighetsägaren med förelägganden i över ett decennium.

– Jag blev förbannad över att ingen information gått ut till oss som är berörda. Det bor en massa barnfamiljer här, säger Erik.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Grannarna blev också arga. Men nyheten gav samtidigt kraft att agera.

– Det har gjort att vi har börjat prata med varandra här i huset, fått igång ett informationsflöde och insett att vi sitter med samma problem, säger Annika Ström Öberg som också bor i huset.

– Det här är viktigt. Det handlar om mina barns hälsa.

Annons
Läs också"Jag tycker det är för jävligt"Hyresgästen Inger Sjögren pekar på en badrumsventil i sin lägenhet.

För att sätta press och bidra till en lösning har de boende startat en lokal hyresgästförening. Där vill de driva på för en bättre boendemiljö.

– Men vi är beroende av att andra aktörer organiserar trycket utifrån på fastighetsägaren. Det är frustrerande att kvarnarna mal så fruktansvärt långsamt, säger Erik Pettersson.

När värden inte tar sitt ansvar behöver övriga samhället kliva in, anser de boende på Spannlandsgatan. Annika Ström Öberg ifrågasätter varför kommunen inte flaggat för radonproblemen i huset under alla år.

Läs ocksåHalvhjärtad kamp mot farlig gasHyresgästen Inger Sjögren pekar på badrumsventil i sin lägenhet.

– Det har suttit personer på myndighetsbefattningar och vetat att här bor det barn som i förlängningen riskerar att ta skada. Då tycker jag att samhället har ett större ansvar att föra information vidare. De som vet rättigheterna behöver berätta för dem som inte vet. Barn kan inte värna sig själva, säger hon.

Annons

Erik Pettersson uppfattar även Hyresgästföreningen som passiv. Han skulle helst se att alla medlemmar i ett hus informeras när organisationen får kännedom om ett radonproblem.

– Jag hoppas att Hyresgästföreningen är förmögen att förändra sitt arbetssätt.

LÄS MER
Radon på Ättehögsgatan: ”Jag tycker det är för jävligt”
Halvhjärtad kamp mot farlig gas

Läs också Dålig koll på farligt radon i västsvenska flerbostadshus Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.