Annons

”Jag tycker det är för jävligt”

Göteborg Inger Sjögrens hyresvärd är hittills den enda i Göteborg som tvingats betala vite för bristande radonarbete. Inger visste att värden mätt radon i huset på Ättehögsgatan, men inte att problemet fanns kvar.
Hyresgästen Inger Sjögren pekar på en badrumsventil i sin lägenhet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ventilationssystemet på Ättehögsgatan i Kålltorp är nyckeln till sänkta radonvärden. Men Inger Sjögrens värd har inte åtgärdat problemet, trots att det nu har gått tolv år sedan miljöförvaltningen i Göteborg utfärdade sitt första föreläggande.

Inger Sjögren hade hört av grannarna att hennes värd, Stefan Paterson, mätt radonhalten i några lägenheter hemma på Ättehögsgatan i Kålltorp. Men när hon inte hörde något mer utgick hon ifrån att värdena var okej. Av en ren slump fick hon först i våras veta att så inte var fallet.

– När det gäller en så allvarlig sak blir man förvånad att han inte har talat om det för oss här i huset. Jag tycker att det är för jävligt, säger Inger.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inger Sjögren är ute mycket, och vädrar ofta. Men hon röker, vilket gör henne mer utsatt för radonets effekter.

– Min första reaktion var: ska man flytta? Men har man bott här i 20 år så har man väl ändå fått i sig. Man får hoppas att hälsan inte tar stryk.

Annons

Stefan Paterson är hittills den enda hyresvärden i Göteborg som fått betala vite för bristande radonarbete, just i Ingers hus – 150 000 kronor. Inom ett år måste familjebolaget nu sänka radonhalten, mäta alla lägenheter och redovisa för kommunen. Annars väntar ett nytt vite, på 160 000 kronor. Detsamma gäller grannhuset, och ett stort hyreshus i Högsbo.

Läs också"Bor en massa barnfamiljer här"Grannar sitter i en soffa och pratar.

– Vitet är mitt eget fel. Det var några tuffa år kring min fars bortgång som gjorde att jag inte hade koll på läget. Kommunikationen åt alla håll har varit dålig, säger Stefan Paterson.

Samtidigt säger han sig vara förvånad över att hyresgästerna har missat att de bor i radonhus. Just nu pågår arbeten för att förbättra ventilationen i de tre aktuella husen, bland annat med frånluftsfläktar och nya tilluftskanaler. I ett av husen testas även en särskild radontapet.

Klarar ni gränsvärdet om tre år?

Annons
Läs ocksåHalvhjärtad kamp mot farlig gasHyresgästen Inger Sjögren pekar på badrumsventil i sin lägenhet.

– Ja, det måste vi. Men tiden går fort. Vi ska göra en första mätning i oktober, enligt vår handlingsplan. Efter det hoppas vi få ett synligt resultat där vi har hunnit med insatser, säger Stefan Paterson.

LÄS MER
Radon på Spannlandsgatan: ”Bor en massa barnfamiljer här”
Halvhjärtad kamp mot farlig gas

Läs också Dålig koll på farligt radon i västsvenska flerbostadshus Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd Radonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.