Annons

Bostad först minskar missbruk

Nyheter En tredjedel av hyresgästerna som fått bostad via Bostad först är idag helt drog- och alkoholfria. Det konstateras i projektets slutrapport.

Hem&Hyra har tidigare berättat att Bostad först permanentas i Helsingborg. Nu är projektets slutrapport klar och där slås fast, av alla inblandade, att Bostad försts sätt att jobba mot hemlöshet är både framgångsrikt och kostnadseffektivt. Priset per dygn och medverkande har av socialförvaltningen uppskattats till cirka 120 kronor, i jämförelse med olika stödboenden som i snitt kostar 740 kronor per dygn.

Men den största förtjänsten är individernas. Enligt rapporten är en tredjedel av hyresgästerna som fått bostad via Bostads först idag drog- och alkoholfria.  Och de som inte är helt drogfria har markant minskat sitt missbruk. Vidare har hyresgästerna förbättrat sin hälsa och sociala relationer på många sätt. Deras ekonomi har även blivit bättre.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Rapporten konstaterar att brist på sysselsättningen är ett problem och det måste ansvariga jobba vidare med. Vidare har varit ”trögt” att hitta hyresvärdar som bidrar med lägenheter, och det trots att Bostad först är ett relativt billigt sätt att jobba mot hemlöshet. Jakten på lägenheter har tagit resurser från projektet.

Annons

Helsingborghem har bidragit med flest lägenheter, andra värdar som bidragit är bland annat Akelius Fastigheter, Ikano Fastigheter och en mindre privat fastighetsägare. Några fler lägenheter har utlovats under det kommande halvåret och det betyder att projektet i stort sett kommer att leva upp till sitt mål om hyresgäster i 25 lägenheter.

Huvudansvarig för ”Utvärdering av Bostad först-projektet i Helsingborg” är forskare på Socialhögskolan vid Lunds universitet.

Annons
Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Läs också: Bostad först permanentas i Helsingborg

Läs också Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.