Annons

Bostäder allt hetare att bevaka

Göteborg Under Hem & Hyras tioåriga livstid har bostadsfrågan blivit glödhet. Nästa vecka kommer chefredaktör Susanna Skarrie till Göteborg för att diskutera hur väl medierna hänger med i bevakningen.
Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie.
Foto: Angelica Söderberg
Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie har följt utvecklingen på nära håll de senaste tio åren.

Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra har i tio års tid granskat och bevakat bostadsmarknaden ur hyresgästernas perspektiv, under ledning av chefredaktör Susanna Skarrie. Men strategin var inte självklar från start, konstaterar hon.

– Vi tog över efter en mycket långlivad och omtyckt tidning (Vår Bostad, reds. anm.), vilket inte var helt enkelt. Och vi byggde upp en redaktion som inte såg ut som någon annan. Redan från början satsade vi på lokal journalistik, med egna undersökningar av Bostadssverige och handfast hjälp för landets alla hyresgäster. Den satsningen har visat sig vara helt rätt. Men det var ett annat landskap då, både journalistiskt och politiskt. Vi blev ifrågasatta i början.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

I Göteborg firar Hem & Hyra sitt jubileum med ett seminarium om lokaljournalistik. Varför satsar tidningen så hårt på just lokal bevakning?

– Vi vet att läsarna är allra mest intresserade av hur det funkar där just de bor, av nyheter från sin egen gata. Där fyller vi ett stort hålrum.

Varför förtjänar just bostadsfrågan att specialbevakas?

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

– Att ha någonstans att bo är avgörande för att kunna fungera. Det berör oss alla. Det är alltså en central samhällsfråga, vilket har börjat synas igen i journalistiken efter många år när bostäder bara fanns på näringslivssidorna. Det är också en helt avgörande fråga för integrationen.

Annons

Ser du någon trend när det gäller mediebevakningen av bostadsfrågorna överlag?

– Bostadsfrågan har under den tid som Hem & Hyra funnits gått från att vara nästan bortglömd som journalistisk bevakning till att bli mycket het. Bostadsbristen har funnits länge men blivit värre, och det har satt frågan på agendan igen. När vi startade fanns det några få bostadsjournalister kvar på rikstidningarna, men de sista specialreportrarna försvann i mediekrisen. Under många år var i rätt ensamma om att bevaka frågan alls, särskilt lokalt. Det visar inte minst de många citat vi har i andra medier.

Läs ocksåHissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarnaMannen tryckte på alla hissknappar. OBS! Bilden är inte från tillfället.

Finns det något som gör just Göteborg extra intressant för journalister, utifrån ett bostadsperspektiv?

– Göteborg går i spetsen både vad det gäller att renovera så att folk kan bo kvar och att bygga för dem med små inkomster. Inte alltid på ett helt okontroversiellt sätt, men just därför intressant.

Vilken typ av artiklar ger mest genomslag?

Annons

– Det är två lite olika typer. Dels egna undersökningar om värsta värden, hyreshöjningar, vd-löner eller värdarnas vinster med listor över hela landet, och dels vardagsnära nyheter om grannar, sopsortering och renoveringar.

Vad är svårast att bevaka?

– Det är svårt att bevaka gråzoner, till exempel svarta kontrakt, olaglig andrahandsuthyrning och bluffsajter, just för att det är svårt att få fram tillförlitlig fakta. På ett annat sätt är det svårt att bevaka känsliga frågor i hyresnämnden, som kan handla om psykisk sjukdom och utsatthet. Det gäller att balansera rätt.

Fakta: Jubileumsseminarium 27 april

Tidningen Hem & Hyra firar sitt tioårsjubileum med ett öppet seminarium i Göteborg där den lokala journalistiken står i fokus. Hur förhåller sig våra lokala medier till bostadsfrågan? Hur resonerar man på sina redaktionsmöten, vilka vinklar väljer man, vems perspektiv förmedlas och har redaktionernas prioriteringar förändrats?

I panelen: Christofer Ahlqvist, chefredaktör Göteborgs-Posten. Andreas Lindahl, dagproducent/nyhetschef Sveriges Radio P4 Göteborg. Joakim Fransson, redaktör GöteborgDirekt. Susanna Skarrie, chefredaktör Hem & Hyra.

Moderator: Emanuel Karlsten, journalist, krönikör, programledare Sveriges Radio P1 med mera.

  • Tid: Torsdag 27 april. Mingel med tilltugg från kl 17, panelsamtalet börjar kl 18.
  • Plats: Arena: Första Lång, Första Långgatan 17B, Göteborg.
  • Anmälan: Senast 21 april till arenaforstalang@hyresgastforeningen.se. Mer info och länk till anmälan finns här. Öppet för alla, och kostnadsfritt.
Läs också Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar" Tiptappande kändisar efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ögonöppnare”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.