Bostadsbolag vägrar betala miljon i radonersättning
Hyresgästföreningen har inte tagit ställning till hur de ska agera efter beskedet att bostadsbolaget säger nej till lägre hyra för de som bott i radonlägenheter. Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen Stockholm, vill först kontakta dem medlemmar som fick nej på sina ersättningskrav.
– Om hyresgästerna vill så kommer vi att hjälpa dem att driva det här, säger Susann Wikström.
Det var i september som Hyresgästföreningen skickade brev med ersättningskrav till Upplands-Brohus. Enligt Tore Olsson, vd på bolaget, rör det sig om miljonbelopp, om alla ersättningkrav skulle uppfyllas.
Men i svarsbrevet till hyresgästerna säger bolaget nej till hyresreduktion för den tid hyresgästerna bott i lägenheter med radonhalter uppemot 800-900 bequerel, långt över de 200 bequerel som Socialstyrelsen anser är en olägenhet för människors hälsa.
Hur argumentar ni när ni säger nej till hyresreduktion med tanke på att radon kan vara en stor hälsorisk för de boende?
– Jag kan inte kommentera det i detalj men vår inställning är att det inte är ett sådant men i nyttjanderätten att de har rätt till en hyresreduktion. Blir det en rättsprocess kommer vi att berätta hur vi argumenterar, säger Tore Olsson.
Han understryker att bolaget har genomfört insatser för att få ner radonhalterna genom åren, bland annat har radonsugar installerats.
– Förra året mätte vi i en gång till och såg att vi inte hade lyckats få ner radonhalterna till rimliga nivåer. Därefter tog vi beslutet att erbjuda hyresgästerna att flytta till en ny lägenhet och så småningom riva huset, säger Tore Olsson.
Radon är efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Varje år får 500 personer lungcancer på grund av att de har radon i bostaden. Av dessa är majoriteten rökare. Socialstyrelsen anser att en radonhalt över 200 bequerel är en olägenhet för människors hälsa. För ett år sedan ville Världshälsoorganisationen,WHO, sänka dagens rikt- och gränsvärde på 200 bequerel i bostäder till 100 bequerel. Men svenska myndigheter konstaterade att det skulle bli för dyrt och sade nej.