Annons

Bostadsbolag vägrar betala miljon i radonersättning

Upplands-Bro Hyresgäster kräver miljonbelopp för att de bott i lägenheter med höga radonhalter. Men Upplands-Brohus meddelar nu att de boende inte får någon ersättning.

Hyresgästföreningen har inte tagit ställning till hur de ska agera efter beskedet att bostadsbolaget säger nej till lägre hyra för de som bott i radonlägenheter. Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen Stockholm, vill först kontakta dem medlemmar som fick nej på sina ersättningskrav.
– Om hyresgästerna vill så kommer vi att hjälpa dem att driva det här, säger Susann Wikström.

Det var i september som Hyresgästföreningen skickade brev med ersättningskrav till Upplands-Brohus. Enligt Tore Olsson, vd på bolaget, rör det sig om miljonbelopp, om alla ersättningkrav skulle uppfyllas.
Men i svarsbrevet till hyresgästerna säger bolaget nej till hyresreduktion för den tid hyresgästerna bott i lägenheter med radonhalter uppemot 800-900 bequerel, långt över de 200 bequerel som Socialstyrelsen anser är en olägenhet för människors hälsa.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hur argumentar ni när ni säger nej till hyresreduktion med tanke på att radon kan vara en stor hälsorisk för de boende?
– Jag kan inte kommentera det i detalj men vår inställning är att det inte är ett sådant men i nyttjanderätten att de har rätt till en hyresreduktion. Blir det en rättsprocess kommer vi att berätta hur vi argumenterar, säger Tore Olsson.

Han understryker att bolaget har genomfört insatser för att få ner radonhalterna genom åren, bland annat har radonsugar installerats.
– Förra året mätte vi i en gång till och såg att vi inte hade lyckats få ner radonhalterna till rimliga nivåer. Därefter tog vi beslutet att erbjuda hyresgästerna att flytta till en ny lägenhet och så småningom riva huset, säger Tore Olsson.
 

Annons
Fakta: Fakta radon

Radon är efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer. Varje år får 500 personer lungcancer på grund av att de har radon i bostaden. Av dessa är majoriteten rökare. Socialstyrelsen anser att en radonhalt över 200 bequerel är en olägenhet för människors hälsa. För ett år sedan ville Världshälsoorganisationen,WHO, sänka dagens rikt- och gränsvärde på 200 bequerel i bostäder till 100 bequerel. Men svenska myndigheter konstaterade att det skulle bli för dyrt och sade nej.

 

Läs också Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor Fackförbundet ST lät hyresgäster leva med kloakdoft – tvingas betala 55 000 kronor Första allmännyttorna klara i Stockholm – Upplands-Brohus höjer 3,6 procent Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.