Annons

Värden bröt upp Rogers källarförråd – skulle vårstäda

Hässleholm Från köksfönstret ser Roger hur några personer bär på ett bord – och inser att det är hans. Hyresvärden vårstädar källarförråden och har klippt upp lås: ”För jävligt att de gör på det viset”.
Man som sitter i en fåtölj.
Foto: Stefan Ed
Från fönstret såg Roger hur några personer bar bort hans bord.

En fredag i mars sätter hyresvärden i Sösdala upp en lapp i trappuppgången. Men den missar Roger Dahlquist. Lappen har rubriken ”Vårrensning 2023”.
Hyresvärden informerar att de inom de närmsta veckorna ska börja rensa i fastigheten. För att inte bli av med några saker uppmanas hyresgästerna att märka och låsa sina förråd. Vidare får hyresgästerna framöver bara ha ett förråd – om de råkar ha två.

De som noterade lappen reagerade inte nämnvärt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är väl bra att de vill ha koll och inget konstigt med det. Men det som hände sen är inte okej, säger hyresgästen Linda Persson.

Möter grannen Linda

För redan i mitten av veckan därpå startar rensningen utan någon annan förvarning. Och det är då Roger ser sitt bord bli bortburet.

– Jag så direkt att det var mitt och gick ut.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

I trappen möter han grannen Linda och tillsammans sätter de på ett nytt lås.

– Jag hade också ett akvarium och ett dragspel som jag ärvt från min farbror. Det är för jävligt att de gör på det sättet.

Annons
Flera förråd bröts upp – hur många vill hyresvärden inte säga.

Värden måste ”i god tid” förvarna, enligt Hyresgästföreningen jurist Johan Perup.

– Hyresgästerna ska ha en möjlighet att reagera på vad som ska hända och alla måste får informationen.

Saker som tas från ett förråd ska magasineras under en viss tid.

Även Arthur missar lappen

Hyresgästen Arthur Komolsing är resemontör och borta i perioder. Även han missade lappen.

– Mina grannar informerade mig om att dom fyllt ett öppet släp med saker och kört härifrån – detta var saker från folks förråd, säger han.

Från hans försvann bland annat resväskor som han uppskattar till ett värde av 6 000 kronor.

– Jag trodde inte ens att det var möjligt att en hyresvärd gör sådana här saker och inte tar reda på vad man får lov att göra enligt lag. Det är väl det minsta man kan begära?

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Relationen mellan värden och hyresgästerna i Sösdala har länge varit ansträngd. Nu har Hyresgästföreningen trätt in som en slags medlare.

Enligt Victor Johansson, vd på Skorphults fastigheter, var händelsen ett misstag.

– Det var dålig kommunikation – både gentemot hyresgästerna och internt. Vi har kompenserat och bett om ursäkt där det har behövts.

Roger har fått 600 kronor i ersättning. Arthurs resväskor hade sparats – på vilket sätt fick han aldrig reda på. Men han fick tillbaka dem.

De uppbrutna förråden är bara en av många saker som har skapat irritation. Nu tar Hyresgästföreningen till en ovanlig åtgärd. Alla felanmälningar ska gå via en jurist. Mer om det här.

Och här om Peter Walteus vars minnen och saker från ett helt liv försvann när hyresvärden bröt upp och tömde källarförråd.

Fakta: Vad får värden göra?

När Amelia är på jobbet ringer plötsligt vaktmästaren – han är i hennes lägenhet och fixar en köksfläkt. Får han verkligen vara där? Det finns många exempel på hyresvärdar som tänjer på gränserna. Det finns saker värden absolut inte får göra – men annat som är helt lagligt fast det kanske inte känns helt rätt.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.