Annons

Bostadsbolag varnar: Kommunala planer kan höja hyrorna

Halmstad I Halmstad kommuns tänkta översiktsplan prioriteras förtätning vid nybyggen. Det kan bli dyrt, höja hyrorna och riskerar öka segregationen, menar det kommunala bostadsbolaget HFAB.
Rätt väg? Kommunen tror på en väg när det gäller att bygga nytt i Halmstad. Det kommunala bostadsbolaget HFAB tycker att stadens politiker måste tänka bredare. Foto: Petra Martinsson.

Förtätning innebär att bygga nytt i redan befintliga bostadsområden, vilket ofta betyder utspridda enskilda hus. Denna princip prioriteras i Halmstad kommuns nya översiktplan ”Framtidsplan 2030”, som är under process och ska antas i vår.

Tänk om, tänk annorlunda. Det menar nu det kommunala bostadsbolaget HFAB, vars ambition är att bygga cirka hundra hyresrätter per år. I ett yttrande över den nuvarande texten i ”Framtidsplan 2030” skriver de att fokuseringen på förtätning leder till dyra nybyggnadskostnader. De kan komma att byggas färre hyrerätter och de som byggs får högre hyror. Många som är i behov av lägenheter kommer inte att ha råd med dessa hyror. ”Det finns många målgrupper i Halmstad som inte klarar denna högre hyresnivå. På sikt leder detta till minskad valfrihet för individen och risk för en ökad segregation i samhället”.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Orsaken till att förtätning är dyrt skriver HFAB är att byggherrarna har många fler hänsyn att ta när det gäller nationella krav på till exempel buller, markmiljö, solljus och lokala krav på omhändertagande av dagvatten och gröna ytor.

 

Annons

Ofta framhålls förtätning som bra, inte minst för att infrastrukturen redan är på plats men ni menar att det blir dyrare?

Läs ocksåMan lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelseDe fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.

– Självklart är vi positiva till förtätning men i översiktsplanen blir det för mycket fokus på det och för lite på områdesutbyggnad, det vill säga att bygga i mer obebyggda områden och på ny mark. Det ger möjlighet att producera bra och billiga lägenheter, till exempel kombohus, säger Ulf Nilsson, chef för affärsutveckling och kommunikation på HFAB.

Konceptet kombohus är framtaget av Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, och kan beskrivas som flerfamiljshus till ett fast pris där ramupphandlingar pressar priserna.

Översiktplanen har varit ute på så kallat samråd och synpunkter har tagits in från myndigheter, kommunala nämnder och bolag, kommunala företag, intresseorganisationer och allmänhet.

Annons
Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

En utställning av översiktsplanen är nu avslutad och yttrande och synpunkter kommer att bemötas i utlåtanden. Enligt Halmstad kommun blir ett utlåtande över HFAB:s synpunkter offentligt efter kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott den 15 april.

Utlåtande och antagandehandling av planen är tänkt att gå till politisk behandling under april och maj 2014.

Fakta: Fördelar med förtätning

På flera håll i översiktsplanen betonas förtätning. Några av fördelarna som lyfts fram är:

Redan befintlig infrastruktur och service används effektivtt
Kommunen hushåller med mark- och vattenresurser.
Vattenresurser skyddas.
Befintliga stråk utvecklas.
”Tillgången” på bra närmiljöer säkerhetsställs.
Förtätning kan användas för att ”funktionsblanda”, blanda olika typer av boenden och verksamheter.
Det skapar urbana miljöer.
Offentliga platser utvecklas och förbättras.

Källa: Framtidsplan 2030. Strategisk översiktsplan för Halmstads kommun. Utställningshandling.

Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.