Annons

Man lät bli att ändra sin adress – döms igen men slipper fängelse

Halland Mannen lät bli att skriva sig på adressen där han bodde. Trots att han redan en gång dömts för folkbokföringsbrott ändrade han ändå inte uppgifterna. Nu har han dömts i två domstolar – som inte köper mannens förklaring om att han varit hotad.
De fotografier som polisen tog under husrannsakan används som bevisning mot mannen som är misstänkt för grovt folkbokföringsbrott.
Foto: Polisen
Mannen har flera gånger dömts för folkbokföringsbrott. Bilden som polisen tagit vid ett av dessa tillfällen blev bevisning som visade att han bodde på ett annat ställe än där han faktiskt var skriven.

Det kan vara ett brott att inte stå skriven på den adress som man bor på. Det var en man i Halland medveten om, eftersom han dömts för just detta vid ett tidigare tillfälle. Och eftersom han fortsatt uppge felaktiga adressuppgifter ställdes han inför rätta igen – och har fått en ny dom emot sig.

Fortsatte att ange fel adress

Mannen var tidigare dömd för folkbokföringsbrott av normalgraden, och eftersom han trots det fortsatt att uppge att hon bodde på en annan adress än han faktiskt gjorde åtalades han för grovt brott. Brottsligheten hade ”utövats systematiskt och utgör lagtrots”, skrev åklagaren då. Den strängaste påföljden för grovt folkbokföringsbrott är två års fängelse.

 

Annons

Nu har både Halmstads tingsrätt och Hovrätten för västra Sverige dömt mannen för grovt folkbokföringsbrott. Men mannen slipper fängelse och får istället en villkorlig dom och ska betala 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor. Hade han istället dömts till fängelse hade han fått sitta inne i en månad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sa att han hade blivit hotad

Ingen av domstolsinstanserna köper mannens förklaring till att han medvetet låtit bli att ändra sin adress då han levt under hot. Bland annat handlar det om att någon för honom okänd person förstört hans bil och rispat dörren till hans tidigare bostad. Detta var också anledningen till att han lämnade felaktiga uppgifter till folkbokföringen första gången, säger han.

Mannen säger också att han ansökt hos Skatteverket om att få skyddade personuppgifter men fått avslag.

Annons

Poliser såg namnet på dörren

Det var när polisen skulle hjälpa Kronofogden att mäta ut ett fordon som mannen ägde som den felaktiga adressuppgiften upptäcktes. Poliserna som var med kunde se att mannens namn eller initialer stod på ytterdörren.

Hade mannen verkligen varit under hot hade de här uppgifterna inte funnits på dörren, menar Halmstads tingsrätt. Därmed underkänner domstolen också mannens egen förklaring till att han inte ska dömas eftersom han handlat i nöd.

Fakta: Så här ska du skriva dig
  • Du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover.
  • Posten kan du ställa om till en så kallad särskild postadress.
  • Har du dubbel bosättning gäller särskilda regler, till exempel om du veckopendlar.
  • Saknar du bostad kan Skatteverket skriva dig på kommunen.

Läs mer: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Läs också Skrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brott Så funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brott Adressfuskare ville hämnas - skrev sig hemma hos Skatteverkets handläggare Man riskerar fängelse för folkbokföringsbrott Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.