HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostadsbrist begränsar flyktingmottagning i Halland

Kungsbacka Kommunerna är skyldiga att hjälpa nyanlända flyktingar att ordna bostad. Men bristen på billiga hyresrätter gör uppdraget närapå omöjligt.

Boende är ett av de tre högst prioriterade områdena i arbetet för att hjälpa nyanlända flyktingar att etablera sig i Sverige. Men bostadsbristen skapar en svårlöst ekvation i de flesta västsvenska kommuner.

I Västra Götalands län är det få som klarar att hålla de avtal man tecknat med länsstyrelserna om att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd. I Halland är det bara Hylte som når sitt eget mål.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Framför allt är det hyresrätter som saknas, helst billiga sådana. Länsstyrelsen i Västra Götaland ser ingen ljusning på flera års sikt. I Halland kallar länsstyrelsen bristen på bostäder för en ”flaskhals” i mottagningen.

Annons

Lena Andersson (M), socialnämndens ordförande i Varberg, hoppas att nyproduktion frigör fler billiga bostäder framöver.

– Det är en brist på lägenheter i Varberg. Nu byggs det mycket och då sätts en rörelse i gång. Det blir en flyttkedja, säger hon.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Tabellen nedan visar hur många nyanlända flyktingar kommunerna räknade med att ta emot 2011, och hur det blev.

Annons
Kommun Mottagning enligt avtal Mottagna Andel
Halmstad 150 29 19 %
Varberg 90 19 21 %
Falkenberg 40 11 28 %
Kungsbacka 50 26 52 %
Laholm 40 23 58 %
Hylte 40 43 108 %
Källa: Länsstyrelsen i Halland

Läs mer om situationen i Västra Götaland här.

Fakta: Begränsad hjälp

För de flesta invandrare gäller samma förutsättningar på bostadsmarknaden som för personer födda i Sverige. Bara asylsökande och de som fått uppehållstillstånd av flyktingskäl omfattas av ett särskilt flyktingmottagande. Det gäller bland annat bostad.

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.